Kovačević o “slučaju Mahmuljin”: U nametnom pravosuđu BiH nema pravde za Srbe

Sramnom odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH da poništi prvostepenu presudu i kaznu Sakibu Mamuljinu za ratne zločine nad Srbima samo je još jednom potvrđeno da u nametnom i izmišljenom pravosuđu BiH nema pravde za Srbe, već da je jedina misija i jedini zadatak tih pravosudnih institucija da progone i kažnjavaju Srbe, istakao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

“Vidimo da je i Sud BiH nastavio sa već dobro oprobanom praksom, koju je ranije koristio i primijenjivao i Haški tribunal, da se jedino Srbi osuđuju za ratne zločine a da oni koji su počinili zločine nad Srbima bivaju prvo osuđeni u prvostepenom postupku, ali da obavezno te presude kasnije budu poništene”, naglasio je Kovačević u izjavi za Srnu.

Kovačević je naveo da je prvostepena presuda Sakibu Mahmuljinu evidentno bila preblaga s obzirom na karakter tog ratnog zločina za koji je bio osuđen.

“Podsjetiću da je, između ostalog, riječ o zločinima koje su počinili pripadnici odreda ‘El mudžahid’ kada su mudžahedini odsjecali glave zarobljenim srpskim borcima, ali evidentno je da u ovakvom nametnutom, izmišljenom pravosuđu BiH čak ni tako blage i sramne presude za zločine nad Srbima ne mogu da se održe”, istakao je Kovačević.

On je ukazao da je ovo samo još jedan dokaz da Republika Srpska mora da riješi problem sa nametnutim pravosuđem i mora da vrati stvari u ustavne okvire kako je Ustav BiH i predvidio, a koji jasno kaže da je pravosuđe isključiva nadležnost entiteta, odnosno Republike Srpske i FBiH.

Odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakibu Mahmuljinu poništena je prvostepena presuda i postupak se sad upućuje drugostepenom vijeću na dalje odlučivanje.

Ranijom prvostepenom odlukom Mahmuljin je osuđen na 10 godina zatvora jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El mudžahi” na području Vozuće i Zavidovića.

Ostavite komentar: