Kovačević o Šaroviću i SDS-u: Piroman se lažno predstavlja kako je u stvari vatrogasac

Izjave Mirka Šarovića i SDS-a o odnosu prema NATO-u bi da nisu tragične bile smiješne i zvuče kao da se piroman lažno predstavlja kako je u stvari vatrogasac, izjavio je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

“Suština je u tome da je SDS, uz PDP, jedina politička stranka u Republici Srpskoj koja je glasala za NATO, a nikada protiv NATO-a. Moramo podsjetiti javnost u Republici Srpskoj da je 2005. godine, za vrijeme vlasti PDP-a, u Narodnoj skupštini usvojena Deklaracija o strateškom opredjeljenju Republike Srpske u sistemu odbrane BiH u kojoj je jasno definisano da je strateški cilj i BiH i Republike Srpske integracija u NATO”, podsjetio je Kovačević.

On je naveo da je kasnije u zajedničkim institucijama BiH, tadašnji član Predsjedništva BiH Borislav Paravac, koji je dolazio iz SDS-a, zvanično na Predsjedništvu i u institucijama BiH postavio NATO integracije kao najviši spoljnopolitički prioritete BiH.

“To je istina i to su činjenice. Moram da budem do kraja iskren i da kažem da su i poslanici SNSD-a, tada kao predstavnici opozicije, podržali tu deklaraciju i da su kasnije predstavnici Republike Srpske koji su dolazili iz SNSD-a u zajedničkim institucijama BiH poštovali tu deklaraciju Narodne skupštine iz 2005. godine”, rekao je Kovačević.

On je naveo da je tako bilo sve do 2017. godine kada je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka Republike Srpske i proglašenju vojne neutralnosti, za koju su tada glasali poslanici SNSD-a i svih vladajućih stranaka iz Republike Srpske, za razliku od poslanika SDS-a i PDP-a koji su tada napustili parlament Srpske, jer kako kaže, “nisu smjeli ni da glasaju o tome iz straha od svojih stranih mentora i tutora”.

U tom smislu, istakao je Kovačević, potpuno je licemjerno slušati Mirka Šarovića o tome da su on ili SDS za vojnu neutralnost, s obzirom na to da su uvijek glasali za NATO integracije, a da su “pobjegli iz sale Narodne skupštine kada su imali priliku da glasaju o vojnoj neutralnosti”.

Kovačević je ocijenio da je veoma bitno podsjetiti da za četiri godine, koliko su predstavnici SDS-a i PDP-a sjedili u Savjetu mnistara, nikada nisu smjeli da stave na dnevni red ANP i glasaju protiv njega i time jasno pokažu kakav je njihov odnos prema tom pitanju.

Naprotiv, istakao je portparol SNSD-a, ono što su oni uradili jeste da je /tadašnji član Predsjedništva BiH/ Mladen Ivanić u Stretegiji spoljne politike BiH, poslije usvajanja Rezolucije o proglašenju vojne neutralnosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekao da su MAP i ANP dio konsenzusa u BiH i strateški cilj BiH.

“Sve to je na sreću zaustavio Milorad Dodik koji je MAP i ANP zauvijek poslao u prošlost i usvojio dokument kojim je odnose BiH i NATO u potpunosti preformulisao i sveo ih isključivo na saradnju i jasno definisao da se put BiH prema NATO više ne prejudicira, te da bi za eventualno članstvo BiH u NATO morala biti potrebna neka nova odluka Republike Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucija BiH”, naglasio je Kovačević.

Ostavite komentar: