Kovačević istakao: Srpska ima pravo da sklapa partnerstva s kim želi

21.02.2024. | 20:25

Nijedna institucija na nivou BiH nije donijela odluku da se uvedu sankcije Rusiji, pa tumačenja službenika OHR-a u vezi sa spoljnom politikom BiH nemaju nikakvog smisla, izjavio je za Srnu delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

Kovačević je naglasio da OHR nema ništa s evropskim putem BiH i to je isključivo pravo izabranih predstavnika naroda da sprovode politike koje se dogovore unutar BiH.

“OHR nema mandat po Dejtonskom sporazumu da kreira politike stranaka niti da određuje liderima s kim mogu ili ne mogu da se sastanu”, istakao je Kovačević komentarišući saopštenje OHR-a povodom sastanka predsjednika Republike Srpske i Ruske Federacije Milorada Dodika i Vladimira Putina da se “BiH obavezala da slijedi bezbjednosne i spoljnopolitičke smjernice EU” kao zemlja kandidat za članstvo u EU, te da to isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama, kao i lične sastanke sa šefovima tih država.

Kovačević je ukazao da Republika Srpska, poštujući Ustav BiH, ima pravo da sklapa ekonomska, kulturna i druga partnerstva sa svim onim državama koje to žele, a posebno sa onim državama koje su garanti Dejtonskog sporazuma.

“Ne može nam to OHR određivati, a pogotovo ne nekakav neimenovani stranac u tom OHR-u”, poručio je Kovačević.