Kostrešević: Dobra bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj VIDEO

Direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević ocijenio je da je u Srpskoj dobra bezbjednosna situacija, budući da nisu zabilježeni veći incidenti.

“Nemamo nekih većih incidenata. Imamo odličnu statistiku u pogledu krivičnih djela i javnog reda i mira, te poboljšanje kada je riječ o saobraćaju”, rekao je Kostrešević večeras za ATV.

Kostrešević je pojasnio da lično, to ne posmatra kroz statističke podatke, jer je moguće imati odličnu situaciju i odlične statističke podatke, ali jedan događaj poput terorističkog akta ili mafijaškog ubistva može da promijeni čitavu strukturu.

“Meni je lično mnogo bitniji taj subjektivni osjećaj naših građana – da li se osjećaju sigurno, da li vjeruju policiji i da li se osjećaju udobno u svom okruženju po pitanju bezbjednosti”, istakao je direktor Policije Republike Srpske.

Govoreći o migrantskoj krizi u BiH, Kostrešević je naveo da je ona jedan od najvećih bezbjednosnih izazova, ističući da neće brzo stati.

“BiH je davno propustila priliku da upravlja migrantskom krizom. Desila se situacija da je EU zatvorila svoju granicu za migrante. Imamo određeni broj migranata koji su već u tom momentu pristigli i konstantno su pristizali u BiH”, istakao je Kostrešević.

On je rekao da Policija Republike Srpske, u pogledu migranske krize, poštuje politiku Vlade Republike Srpske, poštujući sve međunarodne standarde i konvencije.

“Zadatak Policije Republike Srpske je da zaštiti ličnu i imovinsku sigurnost građana Republike, pa tek onda drugih. Mi ćemo sve uraditi da naši građani budu bezbjedni i sigurni”, poručio je Kostrešević.

Kostrešević je napomenuo da koliko je ispravan stav Vlade Republike Srpske u pogledu migrantske krize pokazuje činjenica da su migranti na prostoru Federacije BiH /FBiH/ od početka migranske krize izvršili više od 300 krivičnih djela.
“Na prostoru FBiH izvršeno je više od 100 prekršaja koji su obrađeni i dokazani, te više od 1.500 pojedinačnih incidenata, dok je na prostoru Republike Srpske to svedeno na 12 krivičnih djela i nekoliko sporadičnih incidenata”, zaključio je Kostrešević.

Policija Republike Srpske obilježila je danas svoj Dan. Policija Republike Srpske formirana je 4. aprila 1992. godine i izvršna je institucija, operativni i istražni organ Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

 

Ostavite komentar: