Košarac poručio: Stav Srpske jasan – NATO bespotrebna tema zajedničke sjednice u Zagrebu

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ocijenio je da je nepotrebno da se na dnevnom redu zajedničke sjednice Savjeta ministara i Vlade Hrvatske nađe tačka koja se odnosi na saradnju sa NATO savezom.

Košarac je u izjavi za Srnu rekao da je hrvatska strana, između ostalog, predložila da se na zajedničkoj sjednici 20. juna u Zagrebu razmotri Prijedlog zaključaka o saradnji sa Sjevernoatlantskim savezom, ali da je njegov stav da je bespotrebno razgovarati o tome.

“Republika Srpska je protiv članstva u NATO savezu i o tome postoje validne i adekvatne odluke njenih institucija. Predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama nikada neće razmatrati članstvo u ovom vojnom savezu, jer nas obavezuju politike i odluke institucija Republike Srpske i njenog rukovodstva o vojnoj neutralnosti. Osim toga, prva NATO agresija bila je na Srpsku i Srbiju i to nikada ne možemo zaboraviti”, istakao je Košarac.

S tim u vezi, Košarac je naglasio da ne postoji potreba ni opravdan razlog da se u Zagrebu ili na bilo kojem drugom mjestu razgovara o NATO-u.

“Naš stav je jasan – NE članstvu u NATO. Određeni oblik saradnje sa ovim savezom nam je prihvatljiv, ali čak ni to ne treba da bude tema razgovora izvan BiH, samim tim ni tema zajedničke sjednice u Zagrebu”, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, energiju na zajedničkoj sjednici bolje bi bilo usmjeriti na rješavanje spornih pitanja koja se tiču svih građana.

“Primarno mislim na problematiku izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori. To je prva tema koju sam predložio za dnevni rad zajedničke sjednice i zaista očekujem ozbiljnu raspravu o ovom gorućem problemu”, zaključio je Košarac.

Ostavite komentar: