Košarac poručio da Zapad nudi “šarene laže”: BRIKS je unija prijateljskih država

23.02.2024. | 09:52

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da je zagovornik članstva BiH u BRIKS-u, jer je riječ o uniji prijateljskih država koje promovišu politički dijalog i ekonomsku saradnju, otvaraju nova tržišta i omogućavaju pristup novim tehnologijama.

On je ocijenio da BRIKS ima sve važniju ulogu u globalnim okvirima, o čemu svjedoči činjenica da su brojne zemlje pokazale zainteresovanost za pristupanje ovoj organizaciji.

“Prošle godine sam Savjetu ministara predlagao inicijativu za pokretanje procedure za podnošenje zahtjeva za članstvo BiH u BRIKS-u, ali u Federaciji BiH /FBiH/ nema hrabrosti i razumijevanja za tu priču”, istakao je Košarac.

On smatra da političke predrasude i poltronizam dijela FBiH sasvim sigurno vode u jednosmjernu ulicu.

“Sarajevo čak ne želi ni da otvoreno razgovaramo o BRIKS-u, jer još vjeruje u `šarene laže` Zapada. Sasvim je jasno da Srpska neće dozvoliti da bude talac ovakvih fantaziranja o Zapadu kao jedinoj i isključivoj opciji”, naveo je Košarac na “Instagramu”.

On je poručio da Republika Srpska želi saradnju sa zemljama BRIKS-a i da upravo kretanje prema ovoj uniji pokazuje odgovornu politiku Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika.

Dodik je juče izjavio da je BRIKS interesantan za Srbe i da se nada da će Srpska u budućnosti imati mogućnost da dobije status posmatrača u ovoj organizaciji.