Košarac odbrusio Šaroviću: Najmanje pozvan da optužuje za povezanost sa kriminalnim grupama

24.01.2022. | 10:21

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da su nesuvisle i neutemeljene optužbe predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da je, kako je naveo, vlast odgovorna što je Republika Srpska postala utočište opasnim kriminalnim grupama koje rade protiv interesa Srbije.

Košarac je u izjavi za Srnu naglasio da je Šarović najmanje pozvan da bilo koga optužuje za povezanost sa kriminalnim grupama, te da bi mu bilo pametnije da provjeri koliko oraha ima u sopstvenim džepovima.

“Mirko Šarović je otjelotvorenje sprege politike i kriminala. U prilog tome najbolje govori činjenica da je svojevremeno, kao predsjednik Republike Srpske, donosio sumnjive odluke o pomilovanju više od 200 osuđenika, a posebno je zapanjujuće što je oslobodio čak i ubice, te osobe presuđene za teške oblike kriminala”, rekao je Košarac.

On je konstatovao da su i danas upitni razlozi zbog kojih je Šarović zloupotrijebio ovo diskreciono pravo predsjednika Republike, budući da nije postojala ni društvena niti politička, a kamoli etička opravdanosti za takve odluke.

Prema njegovim riječima, svjedoci Šarovićevog predsjednikovanja nerijetko govore i o političkoj podršci koju su on i tada vladajući SDS pružali sprezi nečasnih pripadnika policije i kriminalnog miljea.

“Kada je Šarović završio u zatvoru, kriminalni milje je bio obezglavljen. Dio tog miljea pridružio se vođi u zatvorskim ćelijama, a dio je skončao u međusobnim obračunima”, naveo je Košarac.

On je naglasio da, bez obzira na napore i nastojanja stranaca da “operu” Šarovićevu biografiju, građani Istočnog Sarajeva ne zaboravljaju da su se najveći nemiri i kriminalni obračuni dešavali upravo u vrijeme kada je na vlasti bio Šarović i SDS, pri čemu su nažalost stradali i nedužni ljudi.

“Znaju Šarovićevi sugrađani s kim se svojevremeno vozio motorom po Istočnom Sarajevu. Pamte i da je tada u našem gradu bilo rizično prespavati, a nisu zaboravili ni koliko su strahovali ako im se djeca iz parka vrate kući s prvim mrakom”, naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, Šarović danas nastoji opravdati povjerenje svojih inostranih mentora i bespogovorno u javnost plasira dirigovane teze s ciljem destabilizacije Republike Srpske.

“Isti slučaj je i sa posljednjim Šarovićevim optužbama na račun vlasti u Republici Srpskoj. Takvim bezočnim lažima nastoji se destabilizovati Republika Srpska, ali i narušiti odlični odnosi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”, naveo je Košarac povodom Šarovićeve izjave da je, kako kaže, Srpska utočište kriminalcima koji rade protiv Srbije.