Košarac: Neprimjerenim izjavama, Abazović se dodvorava političarima u Sarajevu

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da nema nikakve potrebe da se potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović netačnim i neprimjerenim izjavama dodvorava političarima u Sarajevu, niti da na bilo koji način opravdava sasvim ljudski i državnički potez predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, koji je u telefonskom razgovoru predsjedniku Srpske Željki Cvijanović čestitao Dan Republike.

– To je jedan potpuno normalan potez premijera Krivokapića, kome je sasvim jasno da su Srbi konstitutivan i državotvoran narod u BiH i da je Republika Srpska Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH potvrđena pravna i politička činjenica i da ima pravo da obilježava i slavi Dan Republike – rekao je Košarac u izjavi za Srnu.

Košarac, koji je i visoki funkcioner SNSD-a, upozorio je na činjenicu da ne postoji nikakva “Republika BiH”, niti bilo kakav “Dan Republike BiH”, što je potpredsjednik Vlade Crne Gore nekoliko puta ponovio putem društvenih mreža i izjava za regionalne medije.

– Abazović je sarajevski student i siguran sam da, kao doktor političkih nauka, vrlo dobro poznaje situaciju u BiH. Zato mislim da nije riječ o grešci, već o nejasnoj potrebi potpredsjednika Vlade Crne Gore da se dodvori političarima iz Sarajeva, od kojih većina ne razumije šta znače dobrosusjedski odnosi u regionu – poručio je Košarac.

On je potvrdio da Republika Srpska želi da nastavi da njeguje dobre političke i ekonomske odnose sa Crnom Gorom, posebno zbog činjenice da u toj susjednoj državi živi mnogo Srba koji su na različite načine, pa i rodbinski, neraskidivo vezani sa Srbima u Republici Srpskoj.

– Konačno, Republika Srpska ima i ustavno pravo da sa susjednim državama uspostavlja posebne paralelne odnose, čega je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović takođe veoma svjestan. Zato bi bilo dobro da u svojim izjavama ne upotrebljava terminologiju i nazive koji Srbe u Republici Srpskoj i BiH asociraju na ružnu prošlost i vrijeđaju naša osjećanja – zaključio je Košarac.

 

 

Ostavite komentar: