Košarac: Kako će izgledati naše političko kretanje nakon 5. septembra

Kada je u pitanju RS, mjesto za odlučivanje su institucije RS. Ako se ne implementira sporazum, očekujem da će politički vrh RS sjesti i definisati buduću trasu. Vidjećemo kako će zaključiti NSRS, kazao je za N1 televiziju Staša Košarac.

Šta nakon petog septembra, kada prođe rok koji su dali lideri?

“Ja bih rekao da ima dosta vremena, iako je prošlo dosta. Moram reći da postoje strukture okupljene oko SDA koje su negirale Savjet ministara”, kazao je Košarac i dodao:

“Mi smo imali priliku da po konstituisanju PD uđemo u izbor kandidata za predsjedavajućeg, onda i Savjeta ministara. Vidljivo da postoje uslovi koji su proizvod nečijih mašti. Mislim da je trebalo pozdraviti sporazum tri lidera. Ne držim upitnim da je SDA izborni pobjednik kod Bošnjaka i nemam volju da negiram njihovu izbornu volju. Smatram da je taj sporazum koji je potpisan bazični dokument oko kojeg se trebalo okupiti”, smatra Košarac.

Košarac je kazao da ANP ne može biti uslov za formiranje vlasti.

“Ja bih rekao da ANP ne može biti uslov za konstituisanje organa vlasti. Ukoliko se nastavi sa ovakvom trakavicom koja je proizvod dijela međunarodne zajednice i lokalne politike. Dolazimo u situaciju da se negira Ustavni kapacitet s jedne strane”.

“Važno je da omogućimo izbornim pobjednicima da formiraju vlast. ANP nije obaveza, to je jedno kretanje. Više puta smo vrlo jasno rekli da jesmo za saradnju sa NATO-om. Jedno političko kretanje u određenom političkom periodu ne mora biti trajno”, dodaje Košarac.

“Gdje piše u Ustavu da su OSA BiH nadležnost BiH? Ako nas neko proziva za nepoštivanje zakona i Ustava, vrlo je energičan i jasan odgovor. U Ustavu RS stoji Vojska RS, Sud i Tužilaštvo RS. U Ustavu BiH nema OSA, nema Suda i Tužilaštva”, istakao je Košarac.

Šta poslije 5. septembra?

“Kada je u pitanju RS, mjesto za odlučivanje su institucije RS. Ako se ne implementira sporazum, očekujem da će politički vrh RS sjesti i definisati buduću trasu. Vidjećemo kako će zaključiti NSRS”, dodao je.

Još je ponovio kako će izgledati politički put nakon petog septembra, ako se ne ispoštuju uslovi iz dogovora lidera.

“Naše političko kretanje će biti sljedeće: Ukoliko se do petog septembra ne izuabere kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara, politički vrh RS će sjesti u institucije i na NSRS i donijeti odluku”.

 

Izvor:(N1 BiH)Ostavite komentar: