Koronom zaražen predsjednik Gradske skupštine u Živinicama, bio u kontaktu i sa Komšićem

20.06.2020. | 09:50

Pomoćnik direktora Doma zdravlja u Živinicama i predsjedavajući Gradske skupštine Nail Jusić zaražen je virusom korona, a juče je prisustvovao određenim događajima. Između ostalog, sastao se i sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, kojem je preporučena samoizolacija, a biće testiran i na SARS-CoV-2.

Na području Živinica juče je upriličeno obilježavanje Dana ovog grada, a tim povodom održano je nekoliko događaja uz primjenu higijensko-epidemioloških mjera.

Događajima je prisustvovao i pomoćnik direktora Doma zdravlja Živinice i predsjedavajući Gradske skupštine Nail Jusić, a za kojeg se nedugo nakon toga ispostavilo da je pozitivan na korona virus.

Tokom dana Jusić je ostvario određene kontakte, a među osobama u njegovoj neposrednoj blizini našli su se član Predsjedništva BiH Željko Komšić, zatim premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović te gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

Svi oni su bili i na zajedničkom sastanku u prostorijama Gradske uprave Živinice, a tom prilikom Komšiću je uručeno priznanje počasnog građanina ovoga grada.

Kako je za portal Klix potvrdio direktor Doma zdravlja u Živinicama Esed Omerkić, u petak u poslijepodnevnim satima su dobili informaciju o Jusićevom pozitivnom SARS-CoV-2 statusu, nakon čega su poduzeli odgovarajuće mjere.

– Odmah smo obavijestili gospodina Jusića, sve osobe za koje smo saznali da su bili u kontaktu s njim te Ministarstvo zdravstva TK. Svima je rečeno da se samoizoluju i jave nadležnoj higijensko-epidemiološkoj službi koja će izvršiti anketu i gdje će dobiti detaljne upute o daljnjem postupanju. U skladu sa datim smjernicama, svi oni bi trebalo da budu testirani u narednim danima – kazao je Omerkić za Klix.

Zbog činjenice da je Jusić na poziciji pomoćnika direktora Doma zdravlja u Živinicama, zaposlenici ove zdravstvene ustanove s kojima je bio u kontaktu, poslani su u samoizolaciju te će biti testirani na SARS-CoV-2.

Od ranije je poznato da je nekoliko zaposlenika Doma zdravlja u Živinicama zaraženo korona virusom, a Omerkić nam je potvrdio da do danas nijedan pacijent nije inficiran u ovoj zdravstvenoj ustanovi, prenosi SrpskaInfo.

Prema njegovim riječima, za sada Dom zdravlja može obavljati svoju funkciju u skladu sa preporukama i naređenjima nadležnih kriznih štabova, a svakom radniku je osigurana neophodna zaštitna oprema koju čine maske, naočale, viziri, odijela, dezinficijensi.