Korona u Institutu za javno zdravstvo! Zeljković: Tri ljekara pozitivna na virus, svi su u izolaciji

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković izjavio je da su virosom korona zaražena tri doktora u ovoj ustanovi i precizirao da je riječ o dva epidemiologa i jedno specijalizantu.

Zeljković je naveo da su, osim ova tri pozitivna doktora, još tri radnika u izolaciji.

“Oni su preventivno testirani i negativni su, ali svi ostaju u izolaciji 14 dana”, rekao je Zeljković novinarima u Banjaluci.

Zeljković istakao da je prvi pozitivan slučaj testiran u petak, 11. septembra, nakon pojave prvih simptoma, te da su poslije utvrđivanja pozitivnosti svi visokorizični kontakti izolovani.

On je naglasio da je zaraza prenesena iz porodičnog kontakta jednog od zaraženih.

“Naši epidemiolozi, mikrobiolozi i svi ostali doktori su svakodnevno posvećeni zaštiti zdravlja svih građana, ali moramo znati da su i oni ljudi, imaju porodice, kontakte u njima i upravo je tako zaražena prva osoba”, objasnio je Zeljković.

On je dodao da su svi ljekari na radnom mjestu nosili ličnu zaštitnu opremu i poštovali mjere Instituta.

“Međutim, kao što smo upozoravali građane, ako se u istom prostoru sa istim kontaktima boravi duže vremena opasnost od zaraze je veća, a naši radnici dnevno radili više od 12 časova”, naveo je Zeljković.

Zeljković je rekao da se svi zaraženi dobro osjećaju, da je njihovo stanje stabilno, te da se nalaze u kućnoj izolaciji.

“Institut je preuzeo sve epidemiološke mjere kako bi zaštili sve ostale radnike”, istakao je Zeljković.

Direktor Instituta apelovao je na medije da budu oprezni prilikom izvještavanja, da ne objavljuju neprivjerene informacije, navodeći da su on i njegove kolege dostupne 24 časa.

“Ne postoji nijedan razlog za medijske napise o katastrofalnom stanju u Institutu zato što ima pozitivnih. Institut nastavlja da radi nadzor nad epidemiološkom situacijom, da kreira preporuke, da pomaže svim kolegama na terenu, prevashodno u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i svim građanima Srpske”, naglasio je Zeljković.

Ostavite komentar: