Korona odnosi živote u Srpskoj: Od posljedica opake zaraze preminulo pet osoba, dok je 70 novozaraženih

U Republici Srpskoj tokom posljednja 24 časa virusom korona zaraženo je 70 lica od testiranih 560, a umrlo je pet muškaraca iz Prijedora, Prnjavora, Ribnika, Banjaluke i Srpca, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Epidemiolog Jela Aćimović rekla je na konferenciji za novinare u Banjaluci da je u posljednja 24 časa registrovano pet smrtnih slučajeva – šezdesetsedmogodišnjaka iz Prijedora, šezdesetogodišnjaka iz Prnjavora, pedesetpetogodišnjaka iz Ribnika, sedamdesetsedmogodišnjaka iz Banjaluke i osamdesetčetvorogodišnjaka iz Srpca.

Ona je navela da je najveći broj zaraženih u posljednja 24 časa evidentiran u Banjaluci, njih 25, po sedam iz Laktaša i Foče, šest iz Mrkonjić Grada, po četiri iz Višegrada i Doboja, po tri iz Bijeljine i Prijedora, po dvoje iz Gradiške, Dervente, Zvornika i Srpca i po jedno iz Prnjavora, Ribnika i Teslića.

Aćimovićeva je rekla da su u Republici Srpskoj hospitalizovane 184 osobe, i to u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci njih 58, od kojih je 20 sa kritičnom kliničkom slikom i nalaze se na respiratoru, što je 35 odsto od ukupno hospitalizovanih u UKC-u.

U ostalim bolnicama hospitalizovano je 126 osoba, od kojih je jedna na respiratoru.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci da se epidemiološka situacija stabilizuje, ali da je i dalje nepovoljna, zbog čega je apelovao da građani i dalje budu veoma disciplinovani.

On je naveo da je juče počeo nadzor nad sezonskim gripom i istakao da je samim tim potreban dodatni oprez i poštovanje preventivnih mjera – nošenja maski, održavanja fizičke distance i higijene.

“U jesenjem periodu izuzetno je važno poštovanje propisanih mjera i nošenje maski na odgovarajući način. Sama maska može da zaštiti od gripa, ali i od virusa korona. Nošenje maski samo preko usta ne štiti ni od jednog virusa”, napomenuo je Zeljković.

On je podsjetio da su djeca od šestog razreda, pa naviše obavezna da nose masku tokom nastave, a nastavnici su dužni da ih upozoravaju na značaj nošenja maski, kao i roditelji.

Prema njegovim riječima, Institut je sproveo postupak javne nabavke i obezbijeđeno je 25.000 vakcina za sezonski grip, čija se isporuka očekuje u novembru, kada bi trebala da počne i vakcinacija.

Zeljković je precizirao da je 20.000 vakcina obezbijeđeno za kategorije koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju, a 5.000 vakcina u okviru sredstava Instituta za komercijalni tip vakcinacije.

On je dodao da će Institut obavijestiti sve zdravstvene ustanove, ali i građane o tome kako i gdje će biti moguće izvršiti vakcinaciju.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima, Zeljković je naveo da u dopisu Centralne izborne komisije BiH upućenom Vladi Srpske i Republičkom štabu za vanredne situacije nema pojašnjenja o tome kako će glasati osobe koje u tom trenutku budu pozitivne na virus korona.

“Pretpostavljamo da je jedan od modela da mobilni timovi budu u kontaktu sa tim osobama, odnosno da im omoguće pravo glasa, međutim još nam nije dostavljena informacija o samoj tehnici glasanja, o tome ko će od osoba biti u tom timu i kako će se to odvijati”, naveo je Zeljković.

Ostavite komentar: