Korona odgodila i završetak procesa protiv Mladića

Predsjednik međunarodnog suda u Haagu Karmel Agius izjavio je pred Savjetom bezbjednosti UN u Njujorku da će dva preostala procesa optuženima za zločine u bivšoj Jugoslaviji biti okončana u prvom dijelu 2021. godine.

Podnoseći redovan polugodišnji izvještaj o radu sudskog Mehanizma u Hagu, pravnog nasljednika Haškog tribunala, sudija Agius je danas rekao da je do odlaganja u procesima Ratku Mladiću, te Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju došlo zbog pandemije korona virusa.

Agius je ranije pred Savjetom bezbjednosti najavljivao da će pravosnažna presuda Mladiću i prvostepena presuda Stanišiću i Simatoviću biti izrečene do kraja ove godine.

Predsjednik suda je izvijestio Savjet bezbjednosti da je usmena rasprava o žalbama na prvostepenu presudu Mladiću u martu odložena jer je operisan, a zatim u junu usljed ograničenja kretanja zbog korona virusa.

“Apelaciono vijeće je spremno da sasluša žalbe o procesu Mladiću čim to bude bezbijedno i moguće. Planirano je da pravosnažna presuda bude izrečena devet mjeseci poslije rasprave o žalbama”, kazao je Agius.

Novi termin za raspravu o žalbama još nije određen.

Mladića (78), bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, Haški tribunal je nepravosnažno osudio na doživotni zatvor.

Na tu presudu žalbu su uložili i branioci i tužioci.

Predsjednik Mehanizma nagovijestio je pred Savjetom bezbjednosti UN da bi ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću u Hagu moglo da bude nastavljeno 7. jula.

Agius je podsjetio da je zbog korona virusa suđenje prekinuto na polovini dokaznog postupka odbrane drugooptuženog Simatovića.

“Svi svjedoci trebalo bi da budu saslušani do kraja ove godine. Prvostepena presuda očekuje se do aprila 2021. godine”, kazao je Agius.

Stanišić (69), bivši načelnik Službe državne bezbjednosti Srbije, i Simatović (69), njen glavni operativac, optuženi su za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportaciju Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Poslije prvog suđenja, Haški tribunal ih je 2013. godine oslobodio, ali je apelaciono vijeće 2015. godine, na žalbu tužilaca, poništilo tu presudu i naložilo novo suđenje.

 

Izvor: Agencije

Ostavite komentar: