Korona ne miruje! Bolnice u Srpskoj se ponovo pune, na respiratorima više pacijenata

U zdravstvenim ustanovama u Srpskoj od kovida trenutno se liječe 473 pacijenta, što je porast za 40 od 24. februara, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

Prema posljednjim podacima, na respiratorima su ukupno 43 hospitalizovana ili za sedam više nego prije tri dana.

Broj pacijenata u Univerzitetskom kliničkom centru RS u ovom periodu je sa 173 povećan na 201. U ovoj zdravstvenoj ustanovi, na respiratoru je prije tri dana bilo 17, a sada je čak 27 osoba, dok je u opštim bolnicama u Srpskoj trenutno manje ljudi na ovom vidu respiratorne podrške. U porastu je i broj pacijenata koji se u ovoj zdravstvenoj ustanovi bore sa teškom kliničkom slikom, kao i broj životno ugroženih.

Tako je 24. februara tešku kliničku sliku u UKC RS imalo 68, a sada se sa njom suočava čak 100 pacijenata. Broj životno ugroženih u ovoj zdarvstvenoj ustanovi je, u ovom periodu, sa 20 skočio na 32. Kad se u obzir uzmu ovi podaci, prije tri dana je, od ukupnog broja hospitalizovanih u UKC RS, na nekom vidu respiratorne podrške bilo 55,5, a sada je 61,2 odsto pacijenata.

Epidemiolozi objašnjavaju da je, kada se u obzir uzmu svi parametri, epidemiološka situacija u Srpskoj i dalje nepovoljna. Upozoravaju da, ako se preventivne mjere ne budu striktno poštovale, u narednom period opet možemo da se suočimo sa značajnijim porastom novozaraženih. To će, kako kažu, dovesto do povećanaj broja pacijenata u bolonicama, kao i onih sa težim kliničkim slikama, ali i preminulih od kovida, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: