Korona “guši” Srpsku! Za mjesec dana uduplan broj pacijenata i aktivnih slučajeva zaraze

Za 24 časa, a zaključno sa jučerašnjim danom, u Republici Srpskoj korona virus potvrđen je kod još 111 ljudi, dok se u ovom periodu od zaraze oporavilo 36 oboljelih.

Unazad mjesec dana, korona je otkrivena kod 11.801, a oporavilo se tek 2.869 građana Srpske. U ovom periodu, od posljedica kovida preminule su 633 osobe, što je čak petina od ukupnog broja onih koji su u epidemiji izgubili bitku sa ovom opakom bolešću.
Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, sada imamo i daleko više aktivnih slučajeva zaraze, nego što je to bio slučaj prije mjesec dana.
Podaci Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da je u Srpskoj juče bio 14.861, a 11. marta 6.512 aktivnih slučajeva pozitivna na SARS-CoV-2. U ovom periodu, broj pacijenata koji se liječe od korone povećan je sa 731 na 1.399. Takođe, 11. marta na respiratorima je bilo 65, a juče čak 115 ljudi.
Drastično je skočio i broj pacijenata koji se od kovida liječe u Univerzitetskom kliničkom centru RS, sa 302, koliko ih je bilo prije tačno mjesec dana, na 611 juče. U UKC RS je 11. marta na respiratorima bilo 37 pacijenata, a sada ih je 59.
Dok su prije mjesec dana u ovoj zdravstvenoj ustanovi podršku kiseoničke maske zahtijevala 132 pacijenta, na ovom vidu respiratorne pomoći do juče je bilo 270 ljudi ili preko duplo više.
Iz bolnica poručuju da se suočavaju sa velikim pritiskom, zbog rasta broja prijema pacijenata zaraženih korona virusom, te da se sve češće susreću sa teškim kliničkim slikama koje zahtijevaju hospitalizaciju, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: