Konferencija “Balkan na raskršću”: Balkan živi u iluziji o sjaju Evropske unije

Diplomata Zoran Milivojević rekao je da sutrašnji sastanak zvaničnika Srbije i privremenih institucija u Prištini u Ohridu o planu EU za srpsku južnu pokrajinu nije “dan de” za Srbiju i navodi da je riječ o samo još jednom pokušaju da se legalizuje jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

“Srbija se nalazi pred delikatnim rešenjima i odlukama. Položaj naroda u Republici Srpskoj ne može biti dugoročno stabilan ako je država Srbija u problemu i ukoliko je otvorena njena neizvesnost. To jedinstvo je važno”, naveo je Milivojević novinarima na konferenciji “Balkan na raskršću” u Banjaluci u organizaciji “Glasa Srpske” i Centra za političku analizu.

Govoreći o pitanju Kosova i Metohije, Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda naveo je da u ovom trenutku Zapad pokušava da iskoristi geopolitički trenutak da legalizuje zločin koji je napravljen nad Srbijom i srpskim narodom.

“Žele da legalizuju slučaj kao jedinstven da bi, između ostalog, izbacili iz ruku argument drugim državama. Jasna je geopolitička motivacija i ciljevi Zapada. Sa srpske strane je neprihvatljivo uslovljavanje Srbije”, istakao je Mitić.

Na današnjnoj konferenciji u Banjaluci učesnici su, osim o Kosovu i Metohiji, govorili i o evrointegracijama BiH u svjetlu novih političkih odnosa.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Mostaru Dražen Barbarić rekao je da evropski put nema alternativu za BiH.

“Kada je riječ o političkim elitama u BiH, postoji jedinstven stav o članstvu u EU jer je taj put realtivno dalek. Kada bi zakoračili i najmanji korak u stvarnom pregovaračkom procesu tada bi se maske razotkrile ko je zaista za, a ko protiv Unije”, istakao je Barbarić.

Vojislav Savić iz Centra za političku analizu naglasio je da je Banjaluka plodno tlo za razgovore i dijalog koji mogu biti od suštinskog značaja, te dodao da problem i nastaje kada izostane dijalog.

“Imamo goste iz Beograda i Mostara. Nažalost, nemamo iz Sarajeva iako smo pokušali da razgovaramo. Postoji još neka vrsta skeptičnosti što će, nadam se, biti prevaziđeno”, naveo je Savić.

Ostavite komentar: