Konačno jasno: Ćosić otkrio kada će se mijenjati zakon o lokalnoj samoupravi

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić izjavio je Srni da su izmjene Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi neophodne, ali da će se tome pristupiti polovinom naredne godine kada bude formiran i novi saziv Saveza.

Ćosić je pojasnio da u Savezu već dvije godine postoji stav da je potrebno ići u izmjene i dopune i Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi Republike Srpske, ali da bi sada, imajući u vidu da su izbori tek završeni, bilo kakve izmjene i dopune Zakona dovele do kolizije.

“Možda bi bile usporene i određene vrste preuzimanja dužnosti i redanja odnosa između skupštine i načelnika, odnosno gradonačelnika, pa ćemo ovu započetu aktvnost nastaviti polovinom iduće godine, u momentu kada i novo rukovodstvo Saveza bude formirano”, rekao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, planirano je da Savez u aprilu održi redovnu izbornu skupštinu na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo.

Ćosić je rekao da će to biti i prilika da, četiri godine nakon donošenja Zakona o lokalnoj upravi i samopupravi, na bazi iskustava bude formirana radna grupa koja će raditi na sveobuhvatni izmjenama i dopunama Zakona.

On je podsjetio da je postojeći zakon donesen u novembru 2016. godine, te da u njemu postoje stvari koje treba mijenjati.

“Treba pokušati napraviti balans između izabranih načelnika i izabranih odbornika, odnosno situacije da djelovanje bilo kojih od izabranih ne usporava funkcionisanje lokalne zajednice”, pojasnio je Ćosić.

On je rekao da je bilo primjera da se primjenom Zakona na terenu lokalne zajednice uspore i zanemare redovne aktivnosti zbog trvenja među različitim politčkim opcijama.

“To su stvari koje ćemo morati urediti i definisati preciznije rokove koji će govoriti o tome do kog roka i u kom vremenskom intervalu se neke stvari moraju uskladiti na relaciji između gradonačelnika, načelnika i skupštine opštine”, pojasnio je Ćosić.

On je ocijenio da ovaj saziv Saveza opština i gradova Republike Srpske nema puni kapacitet da bi pola godine prije isteka mandata ušao u ozbiljnu raspravu oko izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj upravi samoupravi.

“Mi smo uvijek prvi partneri Ministarstvu lokalne uprave i samouprave i Vlade Republike Srpske. Sačekaćemo novi saziv i definitivno će nam prvi zadatak biti rad na Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi i Zakonu o finansiranju jedinica lokalne uprave i samouprave”, zaključio je Ćosić.Ostavite komentar: