Komšić: Želim vjerovati da će se dogovor postići, ali se bojim da je drugi scenario izvjesniji

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH je nakon otkazane vanredne sjednice novinarima kazao da je Milorad Dodik danas izjavio da više neće insistirati na održavanju slične sjednice čekajući 5. septembar kao rok koji su Čović, Dodik i Izetbegović dogovorili kao rok važenja sporazuma koji su potpisali.

“Dodik je na sjednici povukao zahtjev za održavanje i izjašnjavanje o prijedlogu odluke za imenovanje mandatara za Vijeće ministara BiH. Dodik je na sjednici najavio, želeći da to uđe u stenogram sjednice, ukoliko ne dođe do 5. septembra realizacije sporazuma ići u NSRS i tražiti da povuče saglasnost o osnivanju Oružanih snaga BiH, formiranju VSTV-a i uvođenju indirektnih poreza”, kazao je Komšić u izjavi medijima nakon sjednice.

Dodao je i da je Dodik kazao da za njega sud i tužilaštvo nisu ustavni “što izgleda kao njegovo nepriznavanje nadležnosti Suda i Tužilaštva”.

“Mislim da treba sačekati 5. septembar i mogućnost kompromisa između tri čovjeka koja su potpisala sporazum. U njihovim rukama je razvoj situacije. Obaveza nas kao članova Predsjedništva je da radimo po Ustavu i Poslovniku te zakonima BiH i da radimo u skladu sa onim što je koalicioni kapacitet stranaka koje definišu parlamentarnu većinu koje nema već godinu dana”, kazao je Komšić.

Na kraju je kazao da se iskreno nada da će dogovor biti postignut, ali da ne vjeruje da će se to i dogoditi i da je realniji drugi scenario.

Današnja sjednica je otkazana na zahtjev Milorada Dodika koji je prošle sedmice podnio zahtjev za njeno održavanje. Razlog zbog kojeg se neće glasati o Tegeltiji još uvijek nije poznat, a prema nezvaničnim informacijama on više neće podnositi zahtjev za imenovanje mandatara.

Podsjećamo da je za današnju sjednicu vladalo nezapamćeno interesovanje medija širom Bosne i Hercegovine čemu su svjedočili redovi novinara, kamermana i fotoreportera ispred zgrade Predsjedništva u Sarajevu.

 

Izvor.(Klix.ba)

 Ostavite komentar: