Komšić stigao u najgorem trenutku: Predstavlja Hrvate u Predsjedništvu BiH, radi u korist Bošnjaka

To što je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić preuzeo mjesto predsjedavajućeg u jeku tenzija između Sarajeva i Zagreba neće pomoći komšijskim zemljama da smire strasti, nego će ih dodatno podgrijati.

Ovako stručnjaci komentarišu rotaciju Milorada Dodika i Željka Komšića, koji je mjesto Predsjedavajućeg BiH preuzeo u subotu.

Naglašavajući da je „Komšić dobio glasove od bošnjačke strane i da samo zauzima hrvatsku stolicu“, stručnjači ne očekuju nikakve promjene u odnosu na raniji period, iako je Komšić pitanje hrvatske granice na moru stavio u prvi plan. Ili je bar tako najavio.

Jači tempo

– Nakon rotacije predsjedavanja u Predsjedništvu BiH, ozbiljno ću razmotriti da se uputi novi set zaključaka, kojim će se tražiti rješavanje otvorenog pitanja utvrđivanja granice na moru s Hrvatskom, na način da se treba iskoristiti član Ustava BiH III5/a, koji jasno govori da će BiH preuzeti sve nadležnosti koje se tiču zaštite državnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodno-pravnog subjektiviteta – najavio je Komšić, te naglasio da će u radu Predsjedništva BiH, nametati jači tempo.

On je najavio i da će insistirati na rješavanju tog pitanja tako što, kako je rekao, neće druga pitanja rješavati sve dok ovaj dio koji se tiče rješavanja granice na moru s Hrvatskom ne bude riješen.

Dio političkog problema BiH

Za razliku od Komšića, novinar i analitičar Pejo Gašparević nije optimista. On je oštro kritikovao njegovu politiku navodeći da je Komšić „dio političkog problema BiH, a ne rješenja“. Na pitanje da li će biti razlike u odnosu na period kada je Predsjednišvom predsjedavao Milorad Dodik, kaže da ne očekuje promjene.

– To je lice i naličje jedne te iste politike. Ne očekujem ništa bolje od njega, mogu čak da očekujem da će on na momente možda biti i neugodniji. Ne razumijem racionalnost njegovih poteza. Možda se radi o nekakvim njegovim političkim frustracijama, jer je od Hrvata u BiH proglašen totalno neprihvatljivim, u nekim dijelovima čak nepoželjnim. Njemu se sigurno nije lako nositi s takvom pozicijom, ali sam joj je kumovao – ocijenio je on.

Kaže da najave Komšića da će pojačati tempo nisu iznenađujuće.

– To su izjave koje idu u sutret bošnjačkom političkom miljeu. On time potvrđuje da je politički Bošnjak iako je po nacionalnosti Hrvat. U ovoj situaciji, kada treba koliko-toliko harmonizovati odnose zemalja u ovom dijelu Evrope, on zagovara politiku koja vodi u zaoštravanje međunacionalinih interesa i međudržavnih odnosa i time zloupotrebljava poziciju člana Predsjedništa BiH iz reda hrvatskog naroda – objasnio je Gašparević.

Dalje navodi da je to zloupotreba nacionalnih osjećaja Hrvata, te da je Komšić jedna „potpuno politički zalutala osoba u političkom establišmentu BiH“.

– Od njega ne možemo očekivati nikakve opšte koristi. On postupa selektivno i gleda da se udovolji bošnjačkoj političkoj bazi. To jeste njegovo pravo, ali problem je što zauzima stolicu koja pripada Hrvatima – rekao je on.

Tojagić: Sve se svodi na spinovanje

Optimizma nema ni kod političkog analitičara Nebojše Tojagića. On smatra da je BiH u velikom problemu, jer se pravi problemi pokušavaju ugurati pod tepih, dok se sa sve tri strane spinuje.

– Mislim da je i kod Komšića i kod Dodika sve na nivou retorike. Zato sada, nakon odluke NSRS oko pelješkog mosta, možemo očekivati novi spin iz Sarajeva, a onda Republika Srpaka treba vratiti taj udarac nazad. Tako se sve svodi na spinovanje, a kada prođu četiri godine i kad se podvuče crta biće jasno da ništa nije urađeno i onda će se opet pred izbore potegnuti nacionalne teme kao što je Srebrenica i slično – rekao je Tojagić.

Iako stručnjjci nisu optimistični po pitanju Komišićevog uticaja na odnos Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nekadašnja predsjednica vlade Hrvatske i HDZ Jadranka Kosor imala je zanimljivu opasku. Ona je „savjteovala“ predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da Komšića sada treba pozvati u službenu posjetu u Zagreb.

Podsjećamo, trojica članova Predsjedništva BiH, bošnjački, srpski i hrvatski, na mjestu predsjedavajućeg se po načelu rotacije mijenjaju na svakih 8 mjeseci. Predsjedavajući poslije Komšića biće bošnjački član Šefik Džaferović.

Ivanić: Neće biti promjena

Bivšli srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da Komšićev dolazak na mjesto predsjedavajućeg neće donijeti neke veće promjene.

– Koordinacija nema nikakvu posebnu ulogu, sva tri člana su ravnopravna. Da li će Komšić to više iskoristiti pa biti prisutniji u javnosti, to je neko drugo pitanje. Ja ne očekujem nikakve posebne promjene. Do sad se ništa nije događalo, ne vjerujem da će se događati ni narednih 8 mjeseci. jednostavno, sastav je takav da je tu ne očekujem nikakav mogući pomak – rekao je Ivanić.

 

Izvor:(SrpskaInfo)Ostavite komentar: