Komšić prijeti: Razgovori o disoluciji mogu se odvijati isključivo puškama, tenkovima i topovima

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je danas, nakon sastanka sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom, da mu je rekao da se razgovori u BiH po pitanju Dodikove izjave o “mirnoj disoluciji BiH” mogu odvijati isključivo puškama, tenkovima i topovima.

Komšić je okupljenim novinarima govorio o tome o čemu je razgovarao sa Šmitom te istakao kako je insistirao na poštovanju i provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, i to ne samo za slučaj Sejdić i Finci. Takođe, Komšić je rekao kako je insistirao i 14 prioriteta Evropske komisije. Dodao je kako su to stvari o kojima se treba raspravljati sa predstavnicima međunarodne zajednice.

“Dotakli smo se i tema u vezi sa odnosima između BiH i Srbije i neselektivnog hapšenja naših ljudi. To je unošenje nesigurnosti. Govorio sam o tome da Srbija ne izručuje ratne zločince, da ih skriva, te čak nekada tvrde i da nisu na teritoriji Srbije. Mislim da ćemo ući u fazu kad se nećemo moći pohvaliti dobrim bilateralnim odnosima“, rekao je Komšić.

Dodao je da je Šmitu objašnjavao razliku između takozvanog Berlinskog procesa i “Mini Šengena”, odnosno inicijativi Vučića i albanskog premijera Edija Rame.

“Imao sam utisak da moram objašnjavati da su sve zemlje regije pristupile i da je sve što se dešava sa Mini Šengenom samo dupliranje istog posla ali u smanjenom obimu jer ne učestvuju svi u tome. Ne učestvuje svih šest zemalja, već samo tri. Što se mene lično tiče, Šmit je predstavnik međunarodne zajednice, i naravno da ćemo sarađivati s njim. Rekao sam mu da će imati saradnika koji će iskreno reći sve što misli, bez skrivenih namjera. Isto to očekujem i od njega. Vidjećemo šta će na kraju biti“, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ostavite komentar: