Komšić odgovorio Dodiku: “On bi ponovo bi da odlučuje u onome što je davno odlučio, pa se sad koleba”

20.01.2019. | 10:29

Kada govorimo o ranije usvojenim odlukama vezanim za proces NATO integracija, nije riječ, kako to Milorad Dodik ističe, o stavovima nego naprosto o odlukama institucija BiH, odlukama koje su potpisali i funkcioneri SNSD-a, kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ustvrdio je da “neki stavovi u vezi sa NATO-om, koji su doneseni ranije, nisu bili dovoljni”, jer, kako je rekao “ne bi tražili da se o tome ponovo odlučuje i ne bi sada vršili pritisak i uslovljavali formiranje organa na nivou BiH.”

Komšić je ranije poručio da je njegov uslov da kao član Predsjedništva BiH podrži imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije, usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa za NATO, što je Alijansa od Bosne i Hercegovine zatražila kao novi korak koji mora napraviti na njenom putu prema članstvu u NATO.

– Dodik uporno u istu ravan pokušava staviti institucionalne odluke i političke stavove. To je ista ona logika kojom se vodi kada kaže da će mu, zbog promjena koje su se u međuvremenu desile u SAD, biti ukinute sankcije. Jer sankcije koje su mu uvedene, nisu bile trenutni politički stav pojedinaca, već su donesene na nivou institucija države. Kao da države postoje radi državnika, a ne državnici radi država – kazao je Komšić.

Dakle, poručio je član Predsjedništva, jasno je da se iznad svega traži poštivanje odluka, ne toliko poštivanje stavova.

– Odluke koje imaju snagu zakona su obavezujuće, a ne stavovi. One su te koje su dovoljne i samo njih treba ispoštovati – naveo je Komšić.

Dodao je da nije tačno da traži da se ponovo odlučuje o stvarima o kojima je odlučeno ranije.

– Upravo je gospodin Dodik taj koji bi ponovo da odlučuje u onome što je davno odlučio, pa se sad iz nekog razloga koleba. Ako bi svi vršili pritisak u smislu da se zanemaruju ranije usaglašene odluke, ne znam zaista na što bi to ličilo. Kako mi sada možemo znati da gospodinu Dodiku, naprimjer, nakon par godina neće pasti na pamet da kaže “ništa od EU puta BiH, ne vrijedi ono što smo ranije odlučili, promijenio sam stav”? Međutim, ja vjerujem da će gospodin Dodik pokazati jednu dozu ozbiljnosti koja priliči političaru kao što je on i ispoštovati ono što je potpisao – poručuje Komšić dodajući: “Uostalom, kada se već poziva na poštivanje zakona oko imenovanja mandatara, gospodin Dodik je predsjedavajući i on zakazuje sjednice.”

– On je nije zakazao, te se stoga nije ni moglo odlučivati o mandataru – odgovorio je Komšić na optužbe Dodika da hrvatski član Predsjedništva BiH trebalo da ispoštuje zakon u vezi sa imenovanjem kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

 

Izvor:(Avaz.ba)