Komšić: Ne bi bilo dobro da tehnički mandat potraje do izbora

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić juče je na pitanje “Glasa Srpske” da li BiH do narednih opštih izbora može ostati sa Savjetom ministara u tehničkom mandatu, rekao je kratko – “ne bi bilo dobro da tako bude”.

Komšić je tako donekle ublažio vlastiti stav sa početka godine kada je rekao da nema ništa protiv da Savjet ministara predvođen Denisom Zvizdićem u tehničkom mandatu ostane naredne četiri godine.

S druge strane, lider HDZ-a BiH Dragan Čović kaže da je promjena Izbornog zakona preduslov za normalno funkcionisanje svih vlasti u BiH. Kaže da je danas najveća odgovornost na HDZ i SDA, kao predstavnicima bošnjačkog i hrvatskog naroda, te da je to dominantno problem FBiH. Čović je konstatovao da partija na čijem je čelu nije neodgovorna i neće praviti nove eksperimente, a da nisu otklonjeni problemi nelegitimnog predstavljanja nakon opštih izbora 2018. godine.

Čović je istakao da je “BiH u krizi već 13 mjeseci jer nema vlasti na nivou BiH”, te da problem nije samo Savjet ministara, nego i Parlament BiH koji nema neophodne komisije da bi poslovnički mogla funkcionisati.

– Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić istovremeno je i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i to je neprihvatljiv standard u demokratskom svijetu – kaže Čović.

Lider SDA i predsjedavajući Doma naroda BiH Bakir Izetbegović smatra da je krajnje vrijeme da se napravi korektan kompromis u vezi sa formiranjem vlasti u BiH.

– Kad kažem korektan kompromis, onda podrazumijevam da se svi ranije doneseni zakoni i državne strategije moraju poštovati, ali da članstva u NATO neće biti dok se ne postigne novi dogovor konsenzusom triju strana u BiH. U toku su razgovori na nivou kabineta tri člana Predsjedništva BiH i cijenim da se ide ka rješenju – tvrdi Izetbegović.

 

Izvor.(Glas Srpske)Ostavite komentar: