Komšić i Bećirović upriličili prijem povodom 25. novembra

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović upriličili su večeras u Vijećnici u Sarajevu prijem povodom, kako navode, Dana državnosti BiH na kojem nije bio niko od predstavnika Republike Srpske, koja 25. novembar ne priznaje kao praznik.

Mnogima je zapalo za oko da se na prijemu pojavio ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Bećirović je tokom obraćanja rekao da će strpljivo raditi na tome da jednog dana sva tri člana ove institucije organizuju obilježavanje 25. novembra.

Bećirović je istakao i da ljudi širom BiH traže mir, ekonomski razvoj i bolji životni standard, a da bi se ta očekivanja ispunila moraju, kako je naveo, ubrzati put BiH u punopravno članstvo EU i NATO-a.

Komšić je u obraćanju govorio o dvije verzije, odnosno vizije BiH, pa je za jednu rekao da je spremna da se bori za vrijednosti demokratije, vladavine prava i jednakosti svih građana, da slijedi vrijednosti ZAVNOBIH-a.

Drugu verziju je opisao kao onu koja je podanička i plaši se da se bori za sve vrijednosti modernog demokratskog svijeta i za vrijednosti na kojima je BiH utemeljena.

Prema Zakonu o praznicima u Federaciji BiH, na 25. novembar se prisjeća zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) tokom Drugog svjetskog rata, 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

U Federaciji BiH je to neradni dan, a bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva, uz druge funkcionere, organiziraju svečane prijeme na koje se ne odazivaju predstavnici iz Republike Srpske.

Često ga ne obilježavaju ni predstavnici hrvatskih političkih stranaka na područjima gdje su Hrvati većina, ali se poštuje odredba o neradnom danu.

Na nivou BiH nema Zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i FBiH.

Republika Srpska slavi 9. januar kao Dan Republike i 21. novembar kao Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Ostavite komentar: