Komšić: HDZ za 400.000 glasača spremio ‘ćoravu’ kutiju

HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona je ilustracija snova ove političke stranke, kaže u svom komentaru član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Očekivano, prijedlog je ilustracija snova HDZ-a. Njime se ne implementira presuda Sejdic Finci niti ostale presude Evropskog suda za ljudska prava. Prijedlog je, opet očekivano, utemeljen na diskriminatorskom etničkom principu izbornih jedinica”, kaže Komšić.

Dakle sve ono što smo i ranije imali priliku čuti, smatra on.

“Za izborno područje C, HDZ je namijenio ćoravu kutiju, gdje 400 hiljada glasača glasa tek formalno, a njihovi glasovi ne utiču na ishod, što je sumrak demokratije. Rješenje je u ukidanju etničkog prefiksa kako to sugerišu i presude Evropskog suda, a ne u dodatnoj etničkoj diskriminaciji”, izjavio je.

On kaže i kako je utiska da njima nije do rješenja i da ni sami nisu ozbiljni sa ovim prijedlogom, jer imaju namjeru blokirati sljedeće izbore.

“Nisu se ni potrudili toliko da tehnički ažuriraju prijedlog”, zaključio je Komšić, prenosi “Patria”.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) poslala je preko svojih članova u Interresornoj radnoj grupi za izmjene Izbornog zakona svoj prijedlog izmjena ovog važnog zakonskog akta. Izmjene se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH te Doma naroda BiH, a HDZ uvodi nova tri tzv. ad hoc izborna područja.

Nikšić: HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH je neprihvatljiv

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, komentarisao je HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.

– HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH je za SDP BiH neprihvatljiv jer je suprotan presudama Evropskog suda za ljudska prava i evropskoj demokratskoj praksi pošto se opet svodi na „brojanje krvnih zrnca“, antidemokratsku praksu etničkog ekskluziviteta, a uz to uvodi nove podjele, odnosno ad hoc treći entitet.

Neka podršku za ovaj prijedlog traže drugdje, u nama po ovom pitanju imaju jasne protivnike – napisao je na Fejsbuku Nermin Nikšić.

 

 

Ostavite komentar: