Komšić: Dodika ne može da spasi Vučić, nego samo izmjene izbornog zakona BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je sastanak u Beogradu između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika.

Komšić ističe da Dodika ne može spasiti Vučić, nego samo usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH po željama HDZ koje podržava Rusija, a što bi značilo kraj NATO perspektive BiH.

„Dodika ne može spasiti Vučić, bez obzira koliko se on protivio uvođenju sankcija, jer o sankcijama koje se najavljuju ne odlučuje on, niti ih ukoliko se s njima krene, može zaustaviti. Jedino što Dodika i njegov plan razgradnje države spašava jeste usvajanje anticivilizacijskih zahtjeva HDZ za izmjene izbornog zakona, koji ne znače ništa drugo nego ubijanje ne samo evropske, nego još bitnije od toga, i NATO perspektive BiH i bacanje pod noge usvojenog Programa reformi, pri čemu Rusija može zadovoljno trljati ruke, a time bi dodatno ojačala i Dodikova separatistička politika“, zaključio je Željko Komšić.

Navodi da to vodi u sigurnu dezintegraciju države, „što i jeste cilj Dodikove politike“.

„Nešto poput toga vodi u sigurnu dezintegraciju države BiH. Dodikov ekstremizam i nasilje upravo je rezultat onog etničko-totalitarnog sistema koji Čović hoće da podeblja. Budu li se politički procesi u BiH odvijali u tom pravcu, to će značiti nagradu za svaki oblik destruktivnog političkog djelovanja. Svi oni koji jesu za državu BiH, vjerujem da su toga i svjesni. Od toga kako ćemo se svi zajedno prema tome postaviti, zavisi i u budućnost BiH, a ona će biti baš onakva kakvu smo zaslužili“, zaključio je Komšić, prenosi “N1“.

Podsjećamo, Vučić je nakon jučerašnjeg susreta sa Dodikom u Beogradu naglasio da se protivi sankcijama bilo kome u Republici Srpskoj.

 

 

Ostavite komentar: