Komšić: Dodik i Čović zagovarači politike od prije 25 godina

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić izjavio je da primjena presuda Evropskog suda za ljudska prava neminovno vodi ka definisanju BiH kao građanske države.

“Naše zalaganje za BiH kao građansku državu u potpunosti je u korelaciji sa tim presudama. To što se te presude ne sviđaju Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, jer oni imaju drugačije vizije, nije naš već njihov problem i oni nemaju problem sa nama nego sa evropskim i civilizacijskim vrijednostima”, saopšteno je iz Komšićevog kabineta.

Komšić dodaje da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i lider HDZ BiH Dragan Čović nisu ekskluzivni predstavnici Srba i Hrvata u BiH, i kako je ocijenio “njihove eventualne deklaracije nikoga ne obavezuju ni na šta”.

“Uostalom, pozivam ih da Srbe i Hrvate prestanu tretirati ka stoku, za koju misle da je mogu uvoditi i izvoditi iz države Bosne i Hercegovine”, istakao je Komšić.

Prema njegovim riječima, posljednji put kada su neki imali iluzije da se narodi mogu izvoditi iz države u državu, cijela stvar se završila tragično.

“Žalosno je i da su 25 godina poslije Dodik i Čović zagovarači takvih politika”, ocijenio je Komšić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije najavio je mogućnost da Srbi i Hrvati zatraže izlazak iz BiH, jer im se, kako je kazao, osporavaju prava zagaranovana Ustavom i Dejtonskim sporazumom, prenosi “BETA”.

Dodik je naveo da će “vjerovatno predstavnici Srba i Hrvata donijeti zajedničku deklaraciju i tražiti da izadju iz BiH, jer im se osporavaju prava zagaranovana Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom”.

 

 

Ostavite komentar: