Kompromis ili ucjena – šta predlaže Bakir Izetbegović?

Nuđenje kompromisa ili ostanak pri ucjeni? Na najnoviju ponudu SDA, da Milorad Dodik prihvati redukovani Godišnji plan za NATO, iz SNSD-a odgovaraju da nije riječ ni o čemu novom i da ne pristaju na bilo kakve političke ucjene.

Istovremeno, iz SDS-a sve jače zagovaraju priču da bi oni mogli biti dio nove vlasti, a najavljuju da su spremni i da ponude saradnju DNS-u i Socijalističkoj partiji. Stigli su i prvi odgovori.

Bh. politička scena ne miruje. Ne priznajući krivicu za neformiranje vlasti i neopravdano uslovljavanje, iz SDA ovih dana stižu glasovi kako nude Dodiku da prihvati redukovani Godišnji plan BiH za NATO, a da put ka NATO integracijama bude predmet nekih kasnijih pregovora. Da li je riječ o ublažavanju uslovljavanja SDA ili ponavljanju već rečenog, ostaje nejasno, jer detalje šta konkretno redukovani plan podrazumijeva, u SDA ne otkrivaju.

Gepostet von BL Portal am Mittwoch, 31. Juli 2019

– Rekli smo da je za punopravno članstvo potrebna nova odluka Predsjedništva, a za ANP nije potrebna nikakva nova odluka, to je tehničko pitanje. Napravljen je jedan plan od strane NATO integracijske komisije, dostavljen je Savjetu ministara i spremni smo da razgovaramo oko sadržaja toga, a svakako će kompletan sadržaj doći na dnevni red do trenutka kada BiH treba biti primljena u NATO – rekao je Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Gepostet von BL Portal am Donnerstag, 1. August 2019

Nije riječ ni o čemu novome, već stvarima koje Bakir Izetbegović ponavlja unazad nekoliko mjeseci, poručuju iz SNSD-a i dodaju da Republika Srpska, Milorad Dodik i SNSD, nikada neće pristati na ucjene.

– Nešto što oni smatraju kompromisom, mi i dalje smatramo ucjenama. Naš stav je veoma jednostavan – mi ne pristajemo na bilo kakve političke ucjene da bi se formirao Savjet ministara. Izborni pobjednici koji imaju legitimitet konstitutivnih naroda, treba da sjednu i formiraju Savjet ministara i onda tek da razgovaramo o svim temama koje postoje kao otvorena pitanja u BiH, a ne da bilo ko bilo koga ucjenjuje – kaže Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

I dok traje trakavica među izbornim pobjednicima, iz SDS-a sve više zagovaraju priču kako je moguće da i oni ostanu u vlasti. Јeste to teži i složeniji put, priznaju, ali, kako kažu, teoretski postoje opcije i matematika za drugačije formiranje parlamentarne većine.

– Kada bi nakon kraha ovih pregovora, a on je vidljiv golim okom, DNS i Socijalistička partija bili zainteresovani da razgovaramo o novoj većini u Parlamentarnoj skupštini BiH koja dolazi iz Republike Srpske, bio bih spreman da im prepustim sve čelne pozicije, naravno ako se s tim složi i PDP, kao drugi koalicioni partner – naveo je predsjednik ove stranke Mirko Šarović.

Lijepo je što Šarović nudi pozicije, ali Socijalistička partija davno je donijela odluku s kim će ići u koaliciju. Iz ove stranke jasno poručuju da su u koaliciji sa SNSD-om i DNS-om, a da bi se uopšte razgovaralo o Šarovićevoj ponudi, morala bi biti donesena druga odluka.

– A ta druga odluka čisto sumnjam da bi mogla proći na SP. Da se ide na drugu stranu, to bi bilo potpuno odustajanje od onog što smo gradili 10-15 godina – ističe Živko Marjanac, potpredsjednik Socijalističke partije.

Iako je vrijeme godišnjih odmora, sasvim je izvjesno da će ljetnje vreline pratiti i one političke, jer sve dok se ne formira novi Savjet ministara i ne iskristališe nova parlamentarna većina, turbulencije će biti dio svakodnevice.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: