Komarica: Očekujem da papa Franjo pita Milorada Dodika gdje je 95 odsto katolika iz RS

Biskup banjalučki Franjo Komarica izjavio je danas da ga raduje da će naredne sedmice doći do susreta poglavara Katoličke crkve pape Franje i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, ističući da očekuje da će biti riječi i tome da gotovo nema 95 odsto katolika u odnosu na njihov broj prije rata na području Republike Srpske.

.

-Znamo godinama kakva je situacija s katolicima u ovoj zemlji i šta se s njima dogodilo za vrijeme rata i nakon tog perioda i da danas imamo manje od polovine katolika od onog broja koji je bilo prije rata na području cijele BiH – rekao je Komarica.

Poznato je, kaže, da u RS nedostaje gotovo 95 odsto katolika od onog broja koji je bio prije rata.

-Vjerujem da, ako i o čemu bude razgovora između Svetog oca i njegovih saradnika i političkog predstavnika BiH, biće pitanje gdje su katolici i zašto se nije i politički, pravno i ekonomski omogućilo da se vrate oni koji su to željeli – istakao je Komarica.

Dodao je u izjavi novinarima u Banjaluci da ima još oko 4.000 zahtjeva porodica katolika koji čekaju da se vrati na područje ove biskupije, ali niko im ne želi pomoći.

-Pri tom susretu moraće biti postavljeno pitanje šta kanite s BiH bez jednog konstituvnog naroda i Katoličke crkve koja ima duge korijene – rekao je monsinjor Komarica.

Podsjetio je da Katoličkoj crkvi nije vraćena imovina i da su slali zahtjeve da se to omogući, kako bi pomogli osobama u stanju socijalne potrebe.

 

Izvor:(FENA)

 

Ostavite komentar: