Koliko su ministri prisustvovali sjednicama Savjeta ministara BiH

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, koji je nedavno izjavio da će “stvari biti puno bolje kada se sjednice budu održavale redovno”, nije bio prisutan na skoro 50 posto sjednica Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.
Prema podacima koje je portal Klix.ba dobio iz Generalnog sekretarijata Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, državna vlada je u periodu od imenovanja do danas održala ukupno 203. sjednice. Riječ je o redovnom i vanrednom zasjedanju Savjeta ministara BiH.

Svim održanim sjednicama prisustvovao je jedino predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić dok je najmanje prisutan bio predstavnik Ministarstva vanjskih poslova BiH, odnosno ministar Igor Crnadak. Prema podacima Generalnog sekretarijata Savjeta ministara BiH, Crnadak je bio prisutan na samo 94 sjednice.

Ovo je posebno zanimljivo s obzirom na upravo njegovu nedavnu izjavu kojom je kritikovao održavanje telefonske sjednice na kojoj je usvojen izvještaj Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH, ističući da bi sjednice trebalo održavati redovno, uprkos tome što je rijetko kada viđen na redovnom zasjedanju državne vlade.

U prošlom sazivu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Crnadak je često bio predmet prozivki državnih parlamentaraca, jer skoro nikada nije dolazio na sjednice Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH. Zastupnici u Zastupničkom domu PSBiH su se jednom prilikom kada je Crnadak došao na sjednicu otvoreno šalili da prisustvuju istorijskom trenutku: ukazanju ministra vanjskih poslova BiH u zgradi državne zakonodavne vlasti. Svoj nedolazak na sjednice Parlamentarne skupštine BiH, ali i Savjeta ministara BiH Crnadak je pravdao čestim putovanjima koja su doduše i očekivana jer obavlja dužnost ministra inostranih poslova BiH.

Na većini sjednica Savjeta ministara BiH bili su prisutni ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (196), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović (195), ministar pravde BiH Josip Grubeša (185) i ministarka za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac (181).

Nešto manje su sjednicama prisustvovali ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović (167), ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić (164) i ministarka odbrane BiH Marina Pendeš (159). Važno je istaći kako nije moguće izvući precizne podatke koji se odnose na prisustvo predstavnika Ministarstva komunikacija i prometa BiH sjednicama Savjeta ministara BiH, jer su se u ovom ministarstvu smijenila dva ministra i to Slavko Matanović i Ismir Jusko, dok trenutno ministarstvom upravlja zamjenik ministra Saša Dalipagić.

Matanović je bio ministar u mandatu od 1. aprila do 10. decembra 2015. godine, odnosno osam mjeseci. Nakon njegove smjene Ministarstvom komunikacija i prometa BiH rukovodio je zamjenik ministra Saša Dalipagić sve dok 11. maja 2016. godine Ismir Jusko nije imenovan za ministra. Jusko se s pozicije državnog ministra povukao 26. decembra 2018. godine i od tada pa do danas ministarstvom ponovo upravlja Dalipagić.

 

Izvor:(Klix.ba)Ostavite komentar: