Koliko je Srpska zadužena? Jelena Trivić ovako odgovara na demanti Ministarstva finansija

Nekakav pokušaj demantija koje je plasiralo Ministarstvo finansija na podatke o zaduženosti Republike Srpske i FBiH još jednom je ogolio licemjerstvo RTRS.

Portal RTRS je objavio demanti Ministarstva finansija Srpske bez da su objavili moju izjavu na koje se Ministarstvo referiše, što je jedno od osnovnih pravila novinarstva. To što pojedini drugi mediji imaju takvu praksu, pa i u slučaju ove vijesti, ne smije biti praksa javnog servisa, rekla je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić.

Trivićeva kaže da o demantiju Ministarstva finansija nema šta reći, jer ništa nisu demantovali.

“Podaci koje sam objavila ne mogu se demantovati: podatke je objavilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, a na bazi podataka koje im dostavljaju entitetska ministarstva, dakle i naše Ministarstvo finansija. Dalje, u demantiju se pozivaju na kvartalni izvještaj, iako sam ja koristila polugodišnji izvještaj o stanju duga. Ponoviću i sada, u okviru duga FBiH uključen je i dug kantona, tako da ta priča o neuključivanju duga kantona u ukupan dug FBiH pada u vodu. Da su kantoni uključeni u ukupan dug FBiH prikazano je na slici koju sam objavila, a koje je sastavni dio dokumenta koji je javno dostupan na sajtu Ministarstva finansija i trezora BiH”, ističe Trivićeva.

Ona kaže da Ministarstvo finansija Republike Srpske ne treba da demantuje nju, jer je iskoristila javno dostupne podatke Ministarstva finansija i trezora BiH, pa ako nekog žele da demantuju neka demantuju njih.

“Ali bi im najbolje bilo da po pitanju duga počnu nešto da rade i upravljaju adekvatno dugom. Da je upravljanje duga stihijsko i neadekvatno pokazala je i revizija učinka Glavne službe za reviziju javnog sektora iz 2016. godine. Ja ne prepadam građane Republike Srpske, već ukazujem na katastrofalnu politiku vlasti odrođene od naroda, što je moja obaveza kao narodnog poslanika”, kaže Trivićeva.

Na kraju, ističe da ne planira pisati prijavu RAK-u zbog izvještavanja RTRS-a, ali planira da nastavi da se bavi politikom i to isključivo radi oslobađanja zarobljenih i privatizivanih institucija Republike Srpske, pa tako i RTRS.

Ostavite komentar: