Kojić o manifestaciji instituta u Banjaluci: Poniženje Srba koje je potpomogla Gradska uprava

30.08.2022. | 17:11

Centralna manifestacija obilježavavanja Međunarodnog dana nestalih u Banjaluci, u organizaciji Instituta za nestala lica BiH, predstavlja novo poniženje Srba i porodica nestalih koje traže svoje najmilije, a posebno frustrira što je banjalučki gradonačelnik dozvolio da to bude učinjeno u najvećem gradu Republike Srpske, smatra direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Milorad Kojić.

“Ovo je još jedno od poniženja od Instituta koje je očigledno potpomogla banjalučka Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom (Draškom Stanivukovićem)”, rekao je Kojić Srni.

On je rekao da srpske porodice i institucije Srpske godinama ukazuju na selektivan rad Instituta u procesu traženja nestalih lica srpske nacionalnosti, navodeći da je Institut ove godine identifikovao svega šest srpskih lica, a lani svega 10.

“Taj isti Institut, kada je riječ o izložbi na Trgu Krajine (na kojoj su imena svih 7.628 nestalih lica u proteklom ratu), danas izvodi performans koji je dozvoljen od Gradske uprave. Institut time dodatno i još jednom ponižava srpske žrtve”, rekao je Kojić.

On je poručio ljudima iz Instituta da odu na teren i traže nestale, a ne da prave diskriminaciju i isključivo se bave pitanjem traženja nestalih Bošnjaka.

“Posebno frustrira i iritira što je gradonačelnik dozvolio da oni to danas urade u Banjaluci. To je klasični performans poniženja srpskih žrtava i kompletnog srpskog naroda”, istakao je Kojić.

On je dodao da nijedna institucija Srpske nije dobila poziv na događaj koji je organizovao Institut, niti bi poslala svoje ljude tamo, jer ne želi da prisustvuje događajima na kojima se ponižavaju srpske žrtve.

Centralna manifestacija obilježavavanja Međunarodnog dana nestalih održana je danas u Banjaluci gdje je na Trgu Krajine postavljena izložba sa imenima svih 7.628 nestalih lica u proteklom ratu, a za kojima se još traga.