“Koji je smisao skuplje struje? Da ranije gasimo svjetlo i pravimo djecu”

Opozicija u Republici Srpskoj predala je zahtjev Policijskoj upravi Banjaluka za održavanje protesta na Trgu Krajine u petak 27. septembra. Razlog za poziv na ulicu vide u najavi poskupljenja struje za domaćinstva.

Petak u 18 sati, Trg Krajine. Mjesto i vrijeme, i zahtjev policiji da odobri protest na glavnom banjalučkom Trgu.

Sve zbog najave da će poskupi struja za domaćinstva.

“Želimo da iskoristimo svoje ustavno pravo, da pozovemo građane da nam se pridruže u protestima protiv novih nameta, goreg života, svega onoga što rade vlasti RS, a što nije dobro za život građana RS”, poručila je Jelena Trivić, poslanica PDP-a u NSRS.

“Postavio bih suštinsko pitanje, da li je ovo pronatalitetna politika i da li ovako podstiču akciju ‘Djeca nam se rađala’, kao struja skuplja, ranije ćemo gasiti svjetlo, pa da pravimo djecu, ne znam koji im je smisao. Ovim su prevashodno pogođene višečlane porodice, domaćinstva koja imaju više članova, troše 100% više od 500 kw struje”, dodao je Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u NSRS.

Luksuz je imati bazen u dvorištu, još luksuznije zagrijavati ga strujom. Entitetski premijer Višković jasan da se struja plaća po potrošnji.

“Ljudi koji koriste električnu energiju za zagrijavanje privatnih bazena, nekih luksuznih radnji, platiće električnu energiju po tržišnim cijenama. Građani koji struju koriste za osnovne potrebe, za njih neće biti poskupljenja”, pojasnio je Višković.

Bilo poskupljenja, ili ne, građani, navikli da štede. Evo šta su nam kazali:

“Nego šta je, skupa struja”;
“Štedim struju”;
“Pokušavam uključivati kada je jeftinija struja, ko troši više , više nek plaća”;
“Štedim, nije skupa struja”; N1: Poskupljenje? – Ne treba često”, poručili su.

U Udruženju za zaštitu potršača “Reakcija” očekuju lančanu tržišnu reakciju.

“Četveročlana porodica nije u stanju da dosegne ni nivo potrošačke korpe, a kamoli poskupljenje eleketrične energije, i da izdvoji dodatni novac za to”, rekao je Slaviša Kajkut iz Udruženja potrošača “Reakcija”.

“Elektroprivreda RS” mora da izvrši transformaciju i sanaciju svog poslovanja – finansijski aspekt prevashodno, zadatak je to koji je preduzeću zadala Vlada RS.

Namjera je da se po uzoru na Srbiju, uvedu tri platne tarife:

– Domaćinstva koja troše do 500 kilovata plaćaće istu cijenu,

– Dok će skuplja biti za one do 1.000 kilovata, a tržina preko tog nivoa potrošnje.

 

Izvor:(N1 BiH)Ostavite komentar: