Koalicija SDA – HDZ: Za javnost svađa, za vlast sloga!

Dok stranački bilteni SDA svaki dan prigovaraju SBB-u za “vezu” s HDZ-om, njihovi politički mentori, po principu “huka na vuka, a lisice meso jedu”, prave vlade s „omrznutim“ Draganom Čovićem.

SDA i HDZ već su napravili većine u Hercegovačko-neretvanskom (HNK) i Srednjobosanskom kantonu (SBK), a, kako su mediji objavili, koalicionu većinu spremaju i u Zeničko–dobojskom kantonu (ZDK).

Dakle, u javnosti se SDA i njen lider Bakir Izetbegović drvljem i kamenjem obrušavaju na HDZ i koriste svaku priliku da Nermina Nikšića, lidera SDP-a, ili Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a, optuže za „izdaju bošnjačkih nacionalnih interesa“ i navodno „šurovanje“ s Čovićem, a daleko od očiju javnosti kroje skupštinske većine i dijele ministarska mjesta upravo s HDZ-om i Čovićem.

Tako mediji prenose da je Kantonalni odbor HDZ-a BiH SBK na sjednici održanoj u Vitezu već imenovao kandidate za ministre u Vladi SBK.

Kako piše Travnički vjesnik, Zoran Marković iz Kiseljaka kandidiran je za ministra pravosuđa i uprave, Bojan Domić iz Travnika za ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Feliks Vidović iz Kreševa za ministra unutrašnjih poslova, Anto Matić iz Viteza za ministra zdravstva i socijalne politike te Mirjana Plavčić iz Busovače za ministricu finansija SBK.

Istovremeno, i Kantonalni odbor SDA predložio je kandidate za ministre i premijera SBK.

Tahir Lendo opet je predložen za premijera SBK, dosadašnji ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Salkan Merdžanić ponovo je kandidat za tu poziciju, dok je kandidat za ministra prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Amir Šečibović, a Nisvet Hrnjić za ministra privrede.

 

Izvor:(Avaz.ba)

 

Ostavite komentar: