Ko o čemu, Bakir o ratu: Proizvodnja oružja za “ne daj Bože”.

Ponovo, uoči prvog marta, Bakir Izetbegović pominje rat. U Kaknju je sinoć, na tribini poručio da treba ojačati namjensku proizvodnju oružja u BiH, za “ne daj Bože”, ali i uvesti predvojničku obuku. Nije propustio priliku i da spomene Republiku Srpsku.

“Mislim da ćemo morati uvesti i predvojničku obuku ponovo, odbraniti istinu o ratu koja je ovih dana napadnuta snažno i popraviti stanje u Republici Srpskoj”, kaže Bakir Izetbegović predsjednik SDA.

Srpska nije ta koja napada, već se brani, odgovara predsjednica, Željka Cvijanović. U prilog tome, kaže, ide i obilježavanje prvog marta u FBiH, koji, poručuje, za Srbe u BiH nije nikakav dan nezavisnosti, već isključivi podsjetnik na stradanje. U prvom martu se, kaže Cvijanovićeva, ogleda sva mržnja bošnjaka prema zastavi Republike Srpske, i Srbima uopšte.

“To nije datum koji bi trebalo da proslavljamo, nego datum koga bi trebalo da se sjećamo sa posebnim odnosom i posebno poštovanjem prema žrtvama koje su tog dana stradale. Ti nesrećni događaji, lančano su potom prouzrokovali mnogo stradanja i nerazumijevanja”, kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Srpski narod u BIH ne priznaje prvi mart, saglasan je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. Nedeljko Čubrilović poručuje da je samim tim što BiH nema zakon o praznicima, obilježavanje prvog marta kao navodnog dana nezavisnosti, falsifikat. Ista poruka stiže i od predsjedavajućeg kluba poslanika SNSD u PD PS BiH, Staše Košarca.

“Vidljivo je da je ta politika bila politika izdvajanja iz tog okvira i s ciljem da se formira islamska država i to je naravno bilo potpuno vidljivo kroz određene akte koji je i Alija Izetbegović zagovarao, s obzirom da su to bili fundamentalni politički ciljevi”, kaže Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.

Politiku Alije Izetbegovića, nastavio je upravo Bakir Izetbegović, smatraju analitičari. Dževad Galijašević kaže je to razlog zašto je mir u BiH konstantno ugrožen.

“SDA koja ustvari provodi i djelo političko naslijeđe Alije Izetbegovića, i u vidu njegove islamske deklaracije i u vidu njegove političke prakse i u vidu njegovog biološkog nasljednika, Bakira Izetbegovića”, kaže Dževad Galijašević, analitičar.

Prvi mart iz godine u godinu oslikava stanje u BIH. Dok se taj datum u FBiH obilježava kao praznik, u Srpskoj nije priznat. Prvog marta 1992. godine u Sarajevu je ubijen srpski svat, a mjesec dana kasnije, izbio je tragičnio sukob naroda u BIH.

 

Izvor.(ATV)

Ostavite komentar: