Kluge nakon razgovora sa Tegeltijom i premijerima: Zapadni Balkan geopolitički prioritet SZO

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) će i dalje zagovarati što jaču distribuciju vakcina, izjavio je danas u Sarajevu direktor Regionalne kancelarije SZO za Evropu Hans Kluge.

Nakon razgovora sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom te premijerima Republike Srpske Radovanom Viškovićem i Federacije BiH Fadilom Novalićem, Kluge je rekao da je zapadni Balkan geopolitički prioritet SZO.

“U razgovorima sa predsjednicima država naglašavaću koliko je važno da se vakcine dijele sa svim državama panevropske regije”, istakao je Kluge i dodao da SZO želi da sarađuje, kako sa Predsjedništvom BiH, tako i sa Savjetom ministara, te ostalim vlastima u BiH, da bi se zdravlje stavilo na vrh političkih prioriteta.

On je pohvalio rad Tegeltije, ali i rad Viškovića i Novalića, odnosno njihovu posvećenost kada je u pitanju mapa puta vezana za zdravlje u zapadnom Balkanu u periodu 2021-2025. godine.

“Ova mapa zdravlja u iduće četiri godine fokusiraće se na prioritete i na vizuju onoga što zdravstveni sistem treba da predstavlja”, rekao je Kluge.

On je pohvalio entitetske ministre zdravstva Alena Šeranića i Vjekoslava Mandića za pripremljenost BiH za vakcinaciju, te Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara na čelu sa Ankicom Gudeljević, kada je u pitanju posao koji je urađen za koordinaciju unutar “Kovaks” sistema.

Ostavite komentar: