Klimava stolica glavnog državnog tužioca: Pravosuđe u BiH sve više liči na interesnu grupu

Koliko je klimava stolica glavnog tužioca Tužilaštva BiH najbolje govori podatak da otkako postoji ta funkcija u državnom tužilaštvu nijedan glavni tužilac nije dočekao kraj mandata. Na to su uticali politika i brojne afere, te je stolica glavnog tužioca postala pozicija na kojoj se teško zadržati.

Glavna tužiteljka Gordana Tadić posljednja je koja svoj mandat završava neslavno. Naime, prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH utvrdila je da je Tadićeva počinila disciplinske prekršaje, zbog čega je nedavno smijenjena s ove funkcije.

Ona, međutim, do pravosnažnosti odluke neće biti udaljena s mjesta glavnog državnog tužioca, te je premještena u Tužilaštvu na posao državnog tužioca, saopšteno je ranije iz VSTS.

Protiv nje je podnijeta i tužba „ponašanje u sudu ili tužilaštvu ili izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije“. Tadićeva je od 2014. do 2016. bila zamjenica državnog tužioca, a zatim i vršilac dužnosti, sve do januara 2019. kada je imenovana za glavnog tužioca BiH.

Prije Tadićeve, sa funkcije glavnog tužioca BiH smjenjen je Goran Salihović u septembru 2016. godine, koji je tu funkciju obavljao tri godine. Mnogi su kritikovali njegov rad, zamijerajući mu tada što ne podiže optužnice za privredni i finansijski kriminal. Salihović je prvo suspendovan i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak. U vrijeme suspenzije on je tvrdio da je razlog za takvu odluku to što je počeo istragu protiv Milorada Dodika nakon održavanja referenduma o Danu Republike Srpske.

Prije Salihovića ni njegova dva prethodnika nisu dočekala kraj mandata. Prvi glavni tužilac Marinko Jurčević je podnio ostavku, a Milorad Barašin je smijenjen. Jurčević je 2008. godine podnio neopozivu ostavku prije isteka mandata. Njega je na toj poziciji zamijenio Milorad Barašin, koji je na poziciju glavnog državnog tužioca imenovan 2009. godine.

Pod izgovorom da je svojim ponašanjem naštetio ugledu Tužilaštva BiH Barašin je smijenjen sredinom 2011.godine. Tačnije, disciplinski postupak protiv njega je pokrenut zbog sumnji da je povezan sa osobama iz kriminalnog miljea. Istraga protiv Barašina pred Viskom sudskim i tužilačkim savjetom trajala je skoro godinu dana i završena je sporazumom kojim je predviđeno da Barašin bude smijenjen i premješten na mjesto u Tužilaštvu za ratne zločine.

Posljednjim dešavanjima u VSTS izricanjem mjere kojom je Tadićeva razriješena dužnosti glavne tužiteljke doveden je u pitanje integritet i funkcionisanje Tužilaštva, a time i funkcionisanje pravosuđa na državnom nivou, piše Srpskainfo.

Direktorka Transparensija Ivana Korajlić je kazala da smjena jednog čovjeka na bilo koji način dugoročno ne mora značiti promjene u pravosuđu. Zato u Transparensiju smatraju da su promjene neophodne na više nivoa, počevši od načina na koji se biraju glavni tužioci, koji su kriterijumi za njihov izbor, ponašaju li se u skladu sa etičkim i zakonskim propisima  i da li imamo unutar sistema osnove za osiguranje integriteta ključnih nosilaca funkcija.

Ostavite komentar: