Kineski ambasador kritikovao Šmita: Rezolucija o Srebrenici ne doprinosi pomirenju

15.05.2024. | 17:32

Zamjenik ambasadora Kine u UN Geng Šuang izjavio je trenutno postoje brojna neslaganja u vezi sa predloženom rezolucijom o Srebrenici, što nije u skladu sa procesom pomirenja u BiH i regionu, te da se Peking nada da će sve uključene strane ojačati komunikaciju i promovisati prikladno rješenje za to pitanje.

Podsjećajući da se BiH trenutno suočava se sa velikim izazovima, Geng je tokom debate u Savjetu bezbjednosti UN podsjetio da je Kina već pozivala ključne sponzore rezolucije da se angažuju sa ključnim stranama i održe pune konsultacije sa članicama Savjeta bezbjednosti UN kako bi se taj proces odvijao na principu konsenzusa.

“Trenutno postoje brojne nesuglasice u vezi sa rezolucijom, što nije u skladu sa procesom pomirenja u BiH i među zemljama regiona, niti sa željom da se ostvare mir i stabilnost na Balkanu i u Evropi. Nadamo se da će uključene strane ojačati komunikaciju i promovisati prikladno rješenje za ovo pitanje”, rekao je Geng.

On je podsjetio da će se Generalna skupština UN sljedeće sedmice baviti rezolucijom o Srebrenici.

Geng smatra da multietnička BiH za ostvarenje društvene stabilnosti i ekonomskog rasta mora da se osloni na “sve etničke grupe” kako bi ojačala jedinstvo radi jačanja međusobnog povjerenja u ostvarivanju zajedničkog cilja.

“Proces pomirenja nailazi na izazove i Kina je zabrinuta zbog toga. Međunarodna zajednica treba da nastavi da prati situaciju i pomaže BiH u borbi sa raznim izazovima. EU i zemlje na zapadnom Balkanu naročito treba da igraju aktivnu ulogu”, naglasio je Geng.

Prema njegovim riječima, važno je da druge zemlje budu nepristrasne i da promovišu pomirenje.

“Ne treba zauzimati strane, nametati rješenja niti se miješati u unutrašnja pitanja BiH”, poručio je Geng.

On je napomenuo da stav Kine o takozvanom visokom predstavniku ostaje nepromijenjen.

“Kristijan Šmit iskoristio je Bonska ovlašćenja za nametanje zakona i time samo pojačao tenzije. Ugrožen je i aranžman u kojem Predsjedništvo BiH zajednički donosi odluke.

Pitanja koja se tiču BiH treba da sami rješavaju građani BiH. Bonska ovlaštenja su za jedno doba i jednu situaciju i ne mogu se gledati dugoročno, a kamoli trajno”, naveo je Geng.

Geng je ponovio da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni intergritet BiH, kao i nezavisan izbor svih konstitutivnih naroda kada se radi o budućnosti BiH.

“Nadamo se da će svi u BiH ojačati dijalog i raditi konstruktivno na očuvanju političke stabilnosti i održavanja ekonomskog rasta. Kina će nastaviti da održava dobre odnose sa BiH i da daje svoj doprinos miru i stabilnosti, kako u BiH tako i u regionu”, dodao je Geng.