Kćerka Radovana Karadžića: Narušavaju mu osnovna prava u zatvoru

Sonja Karadžić Jovičević, kćerka prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, rekla je da se njenom ocu u britanskom zatvoru Vajt redovno narušavaju prava, te da takvo ponašanje pokazuje da Velika Britanija nije spremna za smještaj inostranih osuđenika.

Ona je istakla da Karadžić nije britanski osuđenik, nego UN koje imaju svoje rezolucije i pravila o postupanju i uslovima izdržavanja kazne.

Jovičićeva je ukazala na nevjerovatnu sporost i nezainteresovanost zatvorske uprave i osoblja za poštovanje i sopstvenih propisa.

“Sada proučavamo procedure kako bi neko od porodice mogao da ga posjeti u zatvoru. Osim komplikovanog dobijanja viza i samog puta do tog ostrva i ogromnih troškova, njihova pravila kažu da imamo pravo na svega dva časa mjesečno posjete”, rekla je ona za “Večernje novosti”.

Jovičićeva je ocijenila da je to još jedan primjer lošeg postupanja prema Karadžiću.

“Večernje novosti” saznaju da Karadžiću još nisu odobreni brojevi telefona koje može da pozove u Srbiji i Republici Srpskoj, a najčešći izgovor je da ih nisu dobro prepisali sa njegove liste, pa ne može da ih zove.

Isti izvor navodi da je Karadžić do sada više od deset puta predavao formular sa spiskovima ljudi i brojevima telefona, za koje su se Englezi formalno obavezali da će odobriti da ih zove.

Dešavalo se i da mu umjesto pozivne dvije nule međunarodnog broja za drugu državu, odobre broj sa pozivne tri nule, a sva ova saznanja lista je potvrdila i Karadžićeva kćerka.

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić prebačen je krajem maja iz zatvora u Hagu u britanski zatvor na ostrvu Vajt, na jugu Engleske,

Karadžić je iz Holandije stigao u Veliku Britaniju, gdje će služiti ostatak doživotne kazne, na koju ga je pravosnažno osudio Haški tribunal.

Ostavite komentar: