Karan uoči Dana policije: Stanje bezbjednosti u Srpskoj zadovoljavajuće i povoljno

03.04.2024. | 21:45

Uoči Dana policije Republike Srpske, ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan, stanje u Srpskoj, sa aspekta bezbjednosti, ocijenio je za naš Dnevnik plus, zadovoljavajućim i povoljnim, što je, kaže blagodat u ovim teškim izazovnim vremenima u cijelom svijetu.

To, naglašava, potvrđuju statistički podaci prema kojima policija uspješno odgovara svim bezbjednosnim izazovima ali i osjećaj građana da imaju povjerenje u svoju policiju.

– Uspješni smo, u osnovnoj ustavnoj funkciji, a to je čuvanje ustavnog poretka Srpske – navodi Karan.

Kako Karan navodi, u Ministarstvu unutrašnjih poslova rezultati idu paralelno sa stepenom ulaganja u MUP-u.

– Mi smo veliki organ, moramo da pratimo. Kriminalitet ne smije ići ispred nas, mi moramo barem pod ruku s njim sa aspekta opremljenosti ili korak brže. Јedan od tih segmenata je posebno visoko-tehnološki kriminalitet. Moramo stvoriti i druge pretpostavke – navodi Karan.

Dodaje da je posljednjih nekoliko godina gotovo 180 miliona maraka uloženo u MUP.

– Opremanje naših posebnih jedinica, naših helikopterske jedinice, nabavka helikoptera, posebnih vozila Vihora i Despota. Uradili smo Centar za obuku, veliki trening centar koji je omogućio da formiramo Srednju školu unutrašnjih poslova, ulažemo u objekte, gradimo policijske uprave, zanavljamo veliki broj policijskih stanica. Poseban segment su oprema i oružje za sve redovne snage, posebno balistička oprema za naše žandarmerijske snage – dodaje Karan.