Karamatić: “Uđe li BiH u NATO, Bošnjaci će morati da bombarduju muslimane”

Predsjednik HSS BiH i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH Mario Karamatić kaže da bošnjački politički predstavnici ne žele članstvo zemlje u NATO.

Prema njegovim riječima,to pitanje se koristi samo da bi se spriječio politički dogovor u BiH. Takođe tvrdi da sve bošnjačke NATO priče nemaju “nikakvog dodira sa stvarnošću”.

“Što se tiče njihovog odnosa prema NATO, ne znam šta oni misle, da bi njih NATO branio od Hrvatske ili možda Belgije koju u posljednje vrijeme napadaju? Da li su Bošnjaci svjesni da će ulaskom BiH u NATO prije ili kasnije doći u poziciju da neki avion ili helikopter BiH mora na neku grupu muslimana ispaliti Tomohavk rakete. To je ono što NATO danas radi. Dakle, ta njihova priča je samo razlog zbog čega se nešto ne dogovara”, izjavio je Karamatić za Radio – televiziju Herceg Bosne.

On je rekao da hrvatski predstavnici u BiH žele da prate svoju maticu Hrvatsku koja je članica EU i NATO, ali da istovremeno razumiju stav Srba koji žele da to pitanje usklađuju sa politikom Srbije. Karamtić smatra da je pitanje slanja tzv. godišnjeg nacionalnog plana ANP u NATO nepotrebno nametnuto kao pitanje svih pitanja u Predsjedništvu BiH i da to “nema nikakve veze sa NATO”, prenosi B92.Ostavite komentar: