Kampovi u BiH prepuni nervoznih migranata

Bezbjednosno stanje u prihvatnim centrima za migrante na području Unsko-sanskog kantona ugroženo je zbog činjenice da u njima boravi znatno veći broj stranih državljana nego što su njihovi kapaciteti.

Izjavio je ovo komesar policije USK Mujo Koričić nakon što je u protekli petak u migrantskom centru “Bira” u Bihaću izbila masovna tuča, u kojoj je sudjelovalo više stotina osoba.

“Ovakvo stanje moglo se i očekivati s obzirom na to da je probijena ranije dogovorena brojka migranata u Unsko-sanskom kantonu. Posljednji događaji i činjenica da imamo kontinuirane probleme sa ovom populacijom te da je broj migranata veći od onog koji je dogovoren s Ministarstvom sigurnosti BiH, opredjeljuju nas da, kako stvari stoje, u potpunosti blokiramo kanton i ne dozvolimo ulazak nijednom migrantu. Ovo su već vanredne okolnosti”, kazao je Koričić.

On je dodao kako će se tražiti da pomenuto državno ministarstvo preuzme nadležnost nad migrantskim kampovima.

“U protivnom, ne preostaje nam druga alternativa nego ih zatvoriti”, odlučan je Koričić. On je također izjavio kako će prekobrojni migranti iz “Bire” uskoro biti vraćeni u Sarajevo.

Ovim povodom oglasio se i premijer USK Mustafa Ružnić te istakao kako je nemoguće biti tolerantan na ovakve pojave koje prijete da potpuno izmaknu kontroli.

Prema posljednjim podacima, u centru “Bira” trenutno boravi 2.219 migranata, iako su kapaciteti tog centra 1.500 osoba, a slična situacija je i u Velikoj Kladuši, s obzirom na to da u tamošnjem centru za migrante u firmi “Miral” sada ima 895 stranih državljana, iako su kapaciteti predviđeni za 700 osoba. U MUP-u USK ističu kako je jedan od problema u prihvatnim centrima to što se o bezbjednosti brinu zaštitarske službe koje je angažovala Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a ne pripadnici policijskih snaga, koji djeluju tek u slučajevima narušavanja reda i mira.

Podsjećamo, proteklog petka u centru “Bira” izbila je do sada najmasovnija tuča između migranata u kojoj je sudjelovalo više stotina osoba. Epilog ovog događaja je oko četrdeset povrijeđenih osoba, od čega je osam migranata teže povrijeđeno i radi se o povredama glave i lomovima kostiju. Prilikom intervencije povrijeđena su i dva policajca, a pričinjena je velika materijalna šteta, jer su migranti uništavali inventar i druge stvari. Istragom je utvrđeno kako je masovna tuča izbila između Avganistanaca i Pakistanaca, a povod je bio krađa mobitela.

 

Izvor:(Nezavisne novine)

 

Ostavite komentar: