Kako je utihnuo Čovićev ultimatum “prvo Izborni zakon, pa tek onda formiranje vlasti”

Izmjena Izbornog zakona BiH, glavni HDZ-ov uslov za uspostavu vlasti, koji je takvim proklamovao poslije izbora i poraza od Željka Komšića, predsjednik ove stranke Dragan Čović, sve manje se spominje u bh. političkom životu.

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke BiH, kaže za Klix.ba kako je tu politiku brzo zamijenila ona u kojoj je glavni cilj zbrinjavanje kadrova najjače stranke u bh. Hrvata.

Raguž navodi kako je već na plenarnoj sjednici Hrvatskog narodnog sabora (HNS), u mostarskoj Kosači, Dragan Čović najavio formiranje vlasti na svim nivoima, iako postoji odluka Predsjedništva HNS-a o ne ulasku u vlast na svim nivoima, osim kantonalnih, dok se ne izmijeni Izborni zakon kao “conditio sine qua non”.

“Odmah nakon te sjednice HNS-a krenule su priče kako se ta odluka Predsjedništva odnosila samo na federalni nivo, a sada kada je izvjesno formiranje Savjeta ministara BiH, te su se kristalizirale i većine u Federaciji, i te priče su utihnule. Izborni zakon se više ne spominje, a oni rijetki koji ga spominju, govore o “spremnosti na izmjene zakona”, a ne u izmjenama kao preduslovu za razgovore”, kaže predsjednik HRS-a.

Sagovornik Klix.ba portala smatra da se, nažalost, hrvatska politika ponovno svela na uhljebljivanje kadrova iz HDZ-a, dogovorima oko resora i razmještanje vječno istih kadrova na ista ili nova radna mjesta.

“Ponovno se opravdanje o majorizaciji i nametanjima zloupotrebljava za uskostranačke interese. Načelo o kojem se govori u Deklaraciji HNS-a sa plenarne sjednice, svelo se na ponovno situiranje političkih karijerista, sa više desetljeća staža, po raznim funkcijama bez ikakvih rezultata i efekata za opšte dobro i svelo se na eutanaziranje kakve takve opozicije putem ustupanja nekih, za vladajuću stranku, nebitnih pozicija”, kaže Raguž.

Tvrdi kako Hrvate najviše košta politička nekonzistentnost i licemjerstvo te kako je to trenutno, smatra Raguž, “puno veći problem nego velikobošnjačka unitaristička politika”.

“Iz prostog razloga što običan čovjek s ovakvim ponašanjem naših političkih elita jednostavno u praksi ne vidi nikakvu razliku između Anela Hrvata u Domu naroda i legitimno izabranog Hrvata iz HDZ-a BiH koji je ponovno izabran u Dom Naroda, nakon već jednog ili više prespavanih mandata”, zaključuje na kraju Slaven Raguž, predsjednik HRS-a.

 

Ostavite komentar: