Kako je Remdesivir dospio u apoteke na području FBiH?

U Bosni i Hercegovini danas pad broja novozaraženih koronavirusom. Zabilježeno je najmanje 943 slučaja zaraze, prijavljeno je 40 smrtnih slučajeva.

Iako je Remdesivir, koji se koristi u liječenju koronavirusa, stigao do pojedinih apoteki u Federaciji BiH, u Republici Srpskoj još nije dostupan. Stručni tim nadležan za terapijske procedure u tom entitetu, apeluje na Ministarstvo da odobre uvoz, uz napomenu – lijek mora stići pravo u bolnice.

Odobrite intervetnu nabavku lijekova portiv virusa korona, apel je Ekspertskog tima za izradu terapijskih smjernica Republike Srpske nadležom Ministarstvu.

“Mi smo mišljenja i dali smo sugestiju da bi Ministarstvo moralo da uđe u interventni uvoz da odobri nabavljačima da nabave Favipiravir i Remdesivir. Remdesivir je u obliku ampula i kao takav se može primjenjivati isključivo u bolničkim uslovima”, rekao je Ranko Škrbić.

Federacija je ranije odobrila uvoz lijekova, koji još uvijek nemaju odobrenje Agencije za lijekove BiH, pa su se, iako ne bi trebali, pod nerazjašnjenim okolnostima ti lijekovi našli u apotekama. Nakon pisanja Fokusa, povučeni su iz prodaje.

“Pravimo zaista velike probleme jer pacijenti koji imaju, oni se mogu liječiti, oni koji ne mogu sebi priuštiti, a većina nema, taj lijek, kao i Faviru. To su hospitalni lijekovi koji se nisu smjeli naći u apotekama, već samo u kliničkim apotekama”, kazala je Bilsena Šahman iz Komore farmaceuta FBiH.

Bilo na crnom tržištu, ili, legalno u apotekama, pacijenti su do sada uspjevali doći do Remdesivira, lijeka vrijednog više hiljada KM. Iz Opšte bolnice kažu, kada im pacijenti donesu lijek, primjene ga, i do sada imaju pozitivna iskustva.

“Mi smo bili za to da ga nabavi federalno ministarstvo, da se po regularnoj proceduri taj lijek uzima, Vlada je to imala na sjednici i na jednom se preko noći odlučila da nabavi Faviru”, rekao je Ednan Drljević, epidemiolog Opšte bolnice.

Iz uprave za inspekcijske poslove KS kažu načinili su službenu zabilješku, u kojoj navode da je firma Farmis d.o.o. Sarajevo u promet je pustila sporni lijek Remdesivir. Tu zabilješku su uputili Agenciji za lijekove BiH: Farmis d.o.o. smo pokušali kontaktirati na brojeve naznačene na internetu, ali od juče nam se nisu javili, piše N1.

Tako smo, između ostalog, ostali bez tačnog odgovora šta će se dogoditi sa dozama koje su već stigle u BiH i bile su namjenjene prodaji u apotekama.

 

 

 

Ostavite komentar: