Kako je na migrante utrošeno više od 21 milion maraka?

Bosni i Hercegovini je u proteklom periodu odobreno više od 21 milion KM u svrhu ublažavanja efekata migrantske krize, potvrdilo je Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Godinu je dana ovaj odgovor, iako nepotpun, čekao poslanik Saša Magazinović.

Nakon nebrojeno puta i kad je gotovo strpljenje bilo pri kraju konačno je i Magazinović, ali javnost saznala koliko se novaca slilo za saniranje migrantske krize.

Puno pitanja

Brojku imamo, ali ne i odgovor kako je 21 million potrošen.

– Iako je frustrirajuće tako dugo čekati informacije, zadovoljan sam činjenicom da mi je nakon godinu dana institiranja na odgovoru o novcu koji je došao u BiH za ublažavanje migrantske krize ipak neko odgovorio. Smatram da institucije države ne upravljaju migrantskom krizom nego reaguju na trenutne događaje koji pristižu jedan za drugim – kazao je Magazinović i dodaje da nije dobio odgovor na sva pitanja koja je postavio.

Ali, ne odustaje pa će pitati i dalje. Tako ga, baš kao kao i mnoge zanima pod kojim uslovima i procedurama se iznajmljuju ili ustupaju objekti za smještaj migranata.

– Javnost interesuje i popunjavanje granične policije i odnos Savjeta ministara spram tog pitanja, ali i izdvajanje i utrošak sredstava iz budžeta na svim nivoima vlasti za ublažavanje posljedica migrantske krize – dodaje Magazinović.

Mizerna podrška

Novac koji stiže iz Evropske unije, te međunarodnih fondova, očito je, najmanje dolaze tamo gdje je najpotrebnije, u Unsko – sanski katon, ponavljaju vlasti ovog kantona.

Mizerna je podrška i od domaćih vlasti. Osim 200.000 maraka koje je uplatio Kanton Sarajevo, drugih uplata u pomenute svrhe na trezor Kantona nije bilo, ističe premijer Mustafa Ružnić.

– Kada je u pitanju izdvajanje sredstava od drugih nivoa vlasti uključujući i Federaciju BiH, odluke su donesene ali mi ništa još nismo dobili, osim uplate iz Kantona Sarajevo – ističe premijer Ružnić.

Najveći iznos Evropskog novca za upravljanje migracijama u BiH trebao je biti operativan nakon što se utvrdi nova lokacija za prihvat migranata u Unsko-sanskom kantonu.

Međutim, kako za Evropsku uniju Vučjak nije prihvatljiva lokacija za prihvat migranata, milioni evra ostaju na čekanju.

 

Izvor:(Avaz.ba)

Ostavite komentar: