Kako je Dragan Mektić potrošio 1,2 miliona KM

Ministarstvo bezbjednosti BiH, s Mektićem na čelu, nabavilo vrijednu opremu pregovaračkim postupkom, bez objave obavještenja.

Agencija za javne nabavke BiH, filijala Mostar, zatražila je prije nekoliko dana od Ministarstva bezbjednosti BiH da im joj dostavi sva dokumentacija koja se odnosi na nabavku „Nadogradnje ICT infrastrukture Operativno-komunikacijskog centra BiH – 122“ u vrijednosti od 1.243.357 maraka.

Monitoring nabavke

Agencija za javne nabavke postupa po primljenom zahtjevu koji se odnosi na navodnu zloupotrebu ove nabavke. Ova agencija traži da postupi po monitoringu postupaka javnih nabavki, što je po zakonu i nadležna.

Kako je u dopisu Ministarstvu sigurnosti navedeno, nabavka „Nadogradnje ICT infrastrukture Operativno-komunikacijskog centra BiH – 122“ provedena je putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, iako je vrijednost nabavke 1,2 miliona maraka.

Iz Agencije je navedeno da i izvještaj o finansijskoj reviziji Ministarstva sigurnosti za 2016. godinu ide u prilog ovoj prijavi, jer su revizori utvrdili da je nabavljena roba koju su mogli isporučiti i drugi dobavljači.

– Nabavku je trebalo podijeliti na lotove kako bi se dodatno povećale konkurentnost i ekonomičnost – naveli su revizori.

Nema konkurencije

Takođe, u zahtjevu se navodi da su revizori utvrdili da Ministarstvo sigurnosti nije osiguralo pravičnu i aktivnu konkurenciju.

– U odnosu na sve navedeno, dužni ste Agenciji za javne nabavke BiH dostaviti izjašnjenje u roku od sedam dana, ali i dostaviti detaljno obrazloženje za navedeni pregovarački postupak bez obavijesti o nabavci – navodi se u dopisu koji potpisuje Sanja Ćubela, direktorica podružnice.

Podnose prijavu Tužilaštvu

U dopisu se navodi da će, ako Ministarstvo bezbjednosti ne odgovori na ovaj monitoring, Agencija podnijeti prekršajnu prijavu.

– Ili, ako bude postojala takva procjena, proslijediti predmet nadležnom tužilaštvu – navodi se u dopisu.

 

Izvor:(Avaz.ba)

Ostavite komentar: