Kako izgleda parlament RS tri godine nakon izbora: Ko je izgubio poslanika, a ko klub

Nakon prelaska poslanika Milana Tubina u Socijalističku partiju Republike Srpske njegova bivša stranka, SPS, ostala je i bez kluba.

Za klub poslanika je, naime, potrebno četvoro parlamentaraca, a SPS ih sada ima troje, pa će ubuduće djelovati kao poslanička grupa.

Ovakvi događaji, međutim, nisu više nikakva novost, a ni vijest kada je u pitanju Narodna skupština Republike Srpske. Od posljednjih opštih izbora prije tri godine, pa do danas, raspored u NSRS često se mijenjao. Od broja poslanika u pojedinim strankama, preko novih stranaka, pa do poslaničkih klubova i grupa.

Prekrajanje izborne volje

U parlament Srpske je tako nakon opštih izbora 2018. godine ušlo sedam stranaka, a danas, tri godine kasnije, ih ima 10! Riječ je o DEMOS i NPS, koje su nastale cijepanjem DNS, te SPS koja je nastala cijepanjem SPRS.

Osim što u skupštini imamo stranke koje uopšte nisu ni bile na izborima 2018. godine, izborna volja građana se mijenjala i na druge načine.

Poslanici Savo Vulić, Goran Selak i Maksim Skoko su u skupštinu ušli sa liste SPRS, a danas su u SPS, dok je Dragan Galić u NSRS ušao na kompenzacijski mandat PDP, a sada je u NPS.

Poslanica Spomenka Stevanović izabrana je da predstavlja DNS u NSRS, ali se ona nakon izbora priključila novoformiranom DEMOS, zajedno sa Nedeljkom Čubrilovićem, Spomenkom Stojanovićem i Milanom Dakićem.

Prekrajanje izborne volje vidljivo je i na primjeru poslaničkih klubova.

Kadrovska premetaljka

U NSRS je nakon izbora bilo šest klubova poslanika i dvije poslaničke grupe, a u međuvremenu se broj klubova poslanika popeo na devet, dok ih danas ima osam.

Zanimljivo je da je NDP u skupštinu ušla kao opozicija, ali je odmah na početku promijenila ploču i priključila se vlasti.

U međuvremenu iz vladajuće koalicije je izašao DNS, koji su nakon toga napustila tri poslanika. Darko Banjac i Diko Cvijetinović formirali su NPS, dok je Slavko Gligorić odlučio da djeluje kao samostalni poslanik.

Klub poslanika NPS, stranke na čijem čelu se nalazi Darko Banjac, sada ima ukupno četiri poslanika. Osim što ova stranka nije ni bila na izborima, poslanici koji su u njenom Klubu su po preuzimanju svojih mandata 2018. godine bili na suprotnim stranama u skupštinskoj sali. Banjac i Cvijetinović sjedili su u dresovima DNS, kao dio vlasti, dok je Željko Babić sjedio u dresu SDS, a Dragan Galić u dresu PDP, i bili su dio opozicije.

SDS

Dio vladajuće koalicije nije ni SPS, koja je do prije nekoliko dana brojala pet poslanika i imala svoj klub, a danas ima samo tri poslanika. Prvo je tu stranku napustila poslanica Andrea Dorić, koja je u godini i po dana dva puta mijenjala politički dres. Prvo je napustila SPRS i priključila se SPS, a nedavno je odlučila da se vrati u svoju prvobitnu stranku, SPRS. Nakon Dorićeve, SP je napustio i Tubin, koji je, takođe, već dva puta mijenjao politički dres. U parlament je ušao sa liste SDS, pa je prešao u SPS i sada u SPRS.

Najviše „preletača“ je iznjedrila SDS koja je na izborima 2018. godine osvojila 16 poslaničkih mandata, a danas ima 11 poslanika. Imala bi i manje da im se u međuvremenu nije pridružio Milan Radović iz DNS.

Osim Tubina, tu stranku je na samom početku ovog saziva NSRS napustio poslanik Kostadin Vasić, koji je sada šef Kluba poslanika US. Stranku je napustio i Danijel Jošić, koji je dio Kluba SNSD, kao i već pomenuti Željko Babić (NPS), te Nebojša Marić, koji je sada samostalni poslanik i dio je vladajuće koalicije. SDS je ostala i bez poslanika Darka Mitrića koji je dio Kluba poslanika SPRS.

DNS na trećini

Ništa bolje nije prošao ni DNS koji je na izborima 2018. godine osvojio 12 poslaničkih mandata dok danas u skupštinskim klupama tu stranku predstavljaju četiri poslanika.

Najveća vladajuća stranka SNSD je na izborima osvojila 28 mandata, ali se u međuvremenu Klubu poslanika te stranke pridružio i Mijo Perkunić, koji je prethodno bio na listi Zajedno za BiH, te Danijel Jošić iz SDS.Socijalistička stranka je nakon izbora imala sedam poslanika, da bi, nakon što se dio poslanika otcijepio, spala na četiri poslanika, od koji je jedan bio iz SDS – Darko Mitrić. U međuvremenu su se u SP vratila jedna „odbjegla“ poslanica – Andrea Dorić, pa sada SPRS zajedno sa Tubinom ima šest poslanika, piše SrpskaInfo.

I Ujedinjena Srpska, koja je u parlament ušla sa tri poslanika, dobila je pojačanje iz SDS – Kostadina Vasića.

Obesmislili izbore

I NDP nije prošao bez turbulencija. U skupštinu je ušao sa četiri poslanika, a danas ih ima dva, jer ih je u međuvremenu napustio Krsto Jandrić, koji deluje opoziciono, dok je četvrti poslanik, Aleksandar Fulurija, preminuo od posljedica zaraze korona virusom. Njega je u skupštinskim klupama zamijenio Budimir Balaban, koji sada djeluje kao samostalni poslanik.

Pokojni Fulurija je, naime, 2018. godine dobio kompenzacioni mandat, a sljedeći na spisku za komepenzacioni mandat liste NDP-NS-SNS-Sloboda je Budimir Balaban, koji je na tim izborima sa svojom partijom Sloboda nastupao zajednički sa NDP.

Da su izbori davno izgubili svoju svrhu jer građani biraju jedno, a nakon izbora dobiju drugo, NSRS je najbolji dokaz toga.

 

 

Ostavite komentar: