Kabinet predsjednice RS – Dan Republike legalan i legitiman

10.01.2019. | 16:18

Povodom zlonamjernih i netačnih informacija koje u kontekstu obilježavanja Dana Republike Srpske, ovih dana emituje dio medija u BiH, a posebno u FBiH, Kabinet predsjednice Republike Srpske u informiše javnost da se obilježavanje 9. januara realizuje u skladu sa Zakonom o Danu Republike (“Službeni glasnik Republike Srpske” broj 113/16 od 27. decembra 2016. godine), koji je legalan i legitiman, na snazi i, kao takav, proizvodi pravna dejstva.

Takođe, u saopštenju ističu da činjenica da bošnjački politički predstavnici ponovo pokušavaju da pred Ustavnim sudom BiH ospore Zakon o Danu Republike Srpske, ni na koji način ne dovode u pitanje njegovo aktuelno važenje i dejstvo.

U ovom saopštenju kažu i da Kabinet predsjednice Republike Srpske, ali i druge institucije i, što je najvažnije, narod Republike Srpske, kako se pokazalo i prilikom obilježavanja ovogodišnjeg dana Republike, u potpunosti odbacuju pokušaje bošnjačkih političkih predstavnika za prekrajanjem i izvrtanjem istorijskih činjenica.

“U skladu sa navedenim, notorna je činjenica da je Republika Srpska nastala održavanjem osnivačke Skupštine, odnosno usvajanjem Deklaracije o proglašenju 9. januara 1992. godine i da je, kao takva, unijela svoj teritorijalni integritet i pravni subjektivitet u dejtonsku BiH, što su svojim izvještajima potvrdili i najznačajniji međunarodni pravni autoriteti, poput Venecijanske komisije”, navode iz Kabineta.

Ističu da su rukovodstvo, institucije i narod Republike Srpske jedinstveni u stavu da je Dan Republike Srpske jedan od ključnih elemenata našeg identiteta, te da o njegovom obilježavanju mogu isključivo odlučivati institucije i narod Republike Srpske.

Kabinet predsjednice Republike Srpske i ovom prilikom svim građanima čestita Dan Republike Srpske, sa željom za što jačom, stabilnom i prosperitetnom Srpskom.

 

Izvor:(RTRS)