Johanes Han nakon sastanka s bh. liderima: Potrebno formirati vlast na svim nivoima

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn) održao je danas u zgradi Delegacije EU u našoj zemlji sastanak sa liderima i predstavnicima parlamentarnih stranaka u BiH.

– U okviru Evropske komisije radimo na izradi mišljenja na temelju odgovora koje su domaće vlasti dostavile. Bilo je preko tri hiljade pitanja, još 600 dodatnih koja su došla na osnovu inicijalnih odgovora – kazao je Han novinarima nakon sastanka sa bh. liderima.

On je naglasio da nije odgovoreno na 22 pitanja, ali da se to može dodatno uraditi.

– Do kraja maja ćemo objaviti mišljenje po tom pitanju i ovo je vrlo jasno rečeno s moje strane, ali pod uslovom da se formira vlast, ne samo na nivou BiH, već i Federacije BiH. Moramo imati vlast koja će nastaviti raditi na ovim pitanjima – dodao je Han.

Dotakao se i pitanja zdravstva u BiH. Kazao je da naša zemlja ima najveća izdavanja po glavi stanovnika u regionu kada je sektor zdravstva u pitanju.

– Nadam se da će se politički subjekti usaglasiti sa prioritetima. Zamolio sam vlasti da rješavaju neka od pitanja koja su urgentna. Već dvije godine čekamo na imenovanje kontakt osobe za EUROPOL ispred BiH. Kada je riječ o migracijama, imamo određen broj migranata koji je prisutan u BiH, ali vjerujemo da je to broj kojim se može upravljati. Pružićemo bilo kakvu podršku, ali nam s druge strane treba jasna struktura nadležnosti između različitih nivoa vlasti i tu se suočavamo sa zbrkom – kazao je Han.

Dodao je o mogućnostima da BiH postane članica Svjetske trgovinske organizacije te kazao da će to biti kada se usvoje propisi o kvaliteti goriva.

– Optimista sam, ali znate kako je u životu, za sve je potrebno dvoje. Ja mogu samo potvrditi spremnosti i svaki oblik podrške. EU se percipira kao jedna sila koja se razlikuje od drugih i možda se čini kao da stalno nešto zahtijevamo, ali sve što radimo jeste da unaprijedimo kvalitet života građana u BiH i da im pomognemo da ostanu u svojoj zemlji – zaključio je Han.

Podsjećamo, Han se danas sastao s članovima Predsjedništva BiH, te s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem i ministrom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom.

 

Izvor:(Avaz.ba)

 

Ostavite komentar: