Jeftić o problemima boračke populacije: Nismo stranački obojeni, vlast nas dijeli

24.06.2022. | 18:22

Ne tražimo nikakve privilegije, vile i luksuz, već samo da se sprovedu zaključci parlamenta Srpske. Umjesto da riješe nagomilane probleme koji tište boračku populaciju, vlast nas dijeli na ove i one i oblači nam stranačke dresove.

Kaže ovo za Srpskainfo predsjednik Udruženja veterana odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, Risto Jeftić, komentarišući proteste demobilisanih boraca Vojske RS koji su u srijedu izašli na ulice Banjaluke kako bi ukazali na težak položaj boračke kategorije i zahtijevali rješavanje njihovih problema.

Jeftić ističe da borci ne traže ništa što je nemoguće, niti što Republika Srpska ne može da ispuni, te da mu zato nisu jasne reakcije pojedinaca iz vlasti koji, umjesto da pokažu razumijevanje, radije cijelu priču politizuju.

“Nedovoljno razumijevanje vlasti i loš rad Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, boračkih organizacija i odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu. Vidimo da Vlada Srpske iz godine u godinu povećava finansijska sredstva za boračku kategoriju, a paralelno s tim se povećava i broj korisnika, što je van pameti. Nelogično je da se broj boraca povećava iz godinu u godinu”, kaže Jeftić.

Nakon sastanka mnogi problemi su ostali

“Ponovio sam im sve ovo i rekao da nema nikakve svrhe što se povećavaju finansijska sredstva za boračku kategoriju ako će se povećavati broj lažnih korisnika. Rekao sam im da se mora napraviti neka redukcija i da se očisti žito od kukolja. Na taj način će se napraviti ušteda u budžetu Srpske, a s druge strane će ta sredstva stvarno dobijati oni koji i trebaju da dobijaju, istinski borci, koji su ostvarili to pravo. Ministar Milunović je u nekoliko navrata rekao da se ne može ukidati stečeno pravo, što nije tačno. Već su se ukidala stečena prava koja su imali borci. Dodik i predsjednica Cvijanović su se složili sa mnom”, kaže Jeftić.

“Dodik me je pitao na sastanku da li smo mi stranački obojeni. Rekao sam mu: „Vi ste nas obojili. Vi ste nas obojili onog dana kada smo iscrpili sve mogućnosti da se sazove posebna sjednica NSRS na kojoj bi se razgovaralo o boračkim problemima.“ Jedini način da se sazove ta sjednica bilo je prikupljanjem potpisa poslanika”, dodao je Jeftić.