Jedni stalno ćute, drugi se vrijeđaju: Na šta liče skupštinske rasprave mimo dnevnog reda

Slušajući skupštinska zasjedanja stiče se utisak da se više vremena posvećuje obračunima na ličnoj i stranačkoj osnovi nego diskusijama o temama od ključne važnosti.

Poslanici se često u raspravama oko pojedinih tačaka dnevnog reda udalje od teme, pa tako priče oko nekih suštinskih problema važnih za građane bivaju stavljene u drugi plan. Zašto je to tako?

Brojni su poslanici koji se u diskusijama odlučuju za retoriku blisku narodu. Neki imaju manje, neki više vještine za takve rasprave, a svjedoci smo da su kroz skupštinske sazive bili i poslanici koji se tokom trajanja mandata nikada nisu javili za riječ. Neki su već stekli publicitet svojim djelovanjem, kao što je to bio slučaj s gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem dok je bio narodni poslanik. Pamtimo njegove verbalne obračune, ali i nemilu scenu kada je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, isprovociran riječima narodnog poslanika, udario Stanivukovića.

Nekima je oštra retorika način da se približe narodu, nekima prilika za lične obračune, a pojedini žele tako da steknu popularnost.

Narodni poslanici tvrde da su u skupštinskoj sali diskusije uvijek bile oštre, lako se dolazilo do verbalnih sukoba, ali da su se u posljednje vrijeme udaljili od suštine. Kaže to za Srpskainfo šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske u NSRS, Kostadin Vasić.

“Ja sam od 2006. u parlamentu, nikada do sada ovo nije viđeno. Mi smo nekada iz opozicije kritikovali, ali smo i davali konstruktivne prijedloge. Međutim, sada se to sve svodi na verbalni duel i nema tu više ni opozicije niti ima strateški pozicije”, ocjenjuje Vasić. Dodaje da se to odnosi na poslanike koji nemaju strategiju, niti rade smišljeno.

“Većina poslanika nije dozrela onome što radi. Nema snage parlamenta. Kredibilitet Narodne skupštine je oduzet ranije i sada se to teško vraća”, smatra Vasić. Dodaje da problem leži u nedostatku kulture dijaloga između poslanika.

“Često je prisutna neka lična ljubomora, lična frustracija u smislu da je neko na vlasti u jednom gradu, malo je možda bolji ili više radi, u odnosu na druge koji ne rade ništa, i onda to najčešće pređe u lične obračune”, kaže Vasić. Smatra da su jedan od krivaca za takvo stanje u parlamentu rukovodstva stranaka.

“Beznađe je kompletno; samo se u Miloradu Dodiku još vidi lider, sve ostalo je tanko. Drugi po redu je Stevandić, kao mlad političar, po mom mišljenju. Jer u skupštini su većinom likovi koji nisu još sazreli, pogotovo da vode državu. Zato kažem da su lideri krivi što je napravljena loša selekcija unutar stranaka”, uvjeren je Vasić. Navodi da danas nema izraženog poštovanja prema Narodnoj skupštini kao zakonodavnom organu, posebno od strane naroda koji bira njen sastav.

“Sa svih strana su napadi na NS RS, koja je zakonodavni organ. Svi zajedno se moramo zapitati kakav smo mi to u stvari narod i kakvi smo mi to političari”, kazao je Vasić. Dodaje da je činjenica da ljudi svašta rade kako bi se domogli neke pozicije, pa se stoga nije ni čuditi što mnogi upravo kroz skupštinu to žele da postignu.

“Misle mnogi da je biti narodni poslanik nešto sveto. Ja kažem da je to ogroman zadatak za onoga ko hoće da radi s narodom i ko hoće da bude s narodom”, ističe Vasić.

Tradicija

Narodna poslanica Jelena Trivić (PDP) kaže da rasprave lične prirode sežu godinama unazad, a ne samo kada je ovaj skupštinski saziv u pitanju.

“Praksa i ranijih saziva NSRS obilovala je raspravama lične prirode. Nije to karakteristika samo ovog saziva, mada je možda izraženije”, kaže Trivićeva. Ona ističe da na prozivke uvijek odgovori, a da su rasprave u posljednje vrijeme postale gledanije i aktuelnije zahvaljujući društvenim mrežama.

“Mogu govoriti u svoje ime, da diskutujem po tačkama reda za koje se temeljno spremim, ali isto tako, ukoliko me neko pomene u svojoj diskusiji, a smatram da ima potrebe da odgovorim, radije ću odgovoriti nego prećutati. Mislim da je to sve normalno u parlamentarnom životu, samo ranije nije bila tolika gledanost zasjedanja, nije bilo društvenih mreža, pa neke rasprave nisu bile viralne”, objašnjava Trivićeva. Dodaje da skupština ne treba da liči na cirkus, niti to jeste, ali da je neminovno da u javnom i političkom životu nedostaje veći stepen kulture.

“Ne mislim da je skupština cirkus i da treba da liči na cirkus, mislim da lično nisam doprinosila takvoj atmosferi, ali u javnom životu generalno nedostaje političke kulture, korektnosti, te sukoba mišljenja, a ne sukoba ličnosti. Sve to nedostaje i gubi trku s primitivizmom, vulgarnošću, bahatošću, raspravama bez suštine, ličnim uvredama”, navodi Trivićeva.

Ko je koga “otresao”

Procjenjuje da teme od suštinskog značaja teško dolaze do izražaja.

“Još jedan objektivan problem je to što ljude ipak interesuje više šta je ko kome rekao, ko je koga “otresao”, a manje neke “dosadne” teme poput poreza, investicija, reformi i političkih programa. Takve teme teže dolaze u fokus javnosti jer su manje škakljive i generalno nezanimljive, ali na ozbiljnim političarima je da nametnu te teme”, kaže Trivićeva.

Njen skupštinski kolega narodni poslanik Davor Šešić (SDS) kaže da je tačno da se dešava da se pojedini poslanici udalje od dnevnog reda. Dodaje da je nekoliko razloga za to.

“Glavni razlog je što se teme koje su od važnosti za građane, i na koje građani traže odgovor, ne stavljaju na dnevni red, vjerovatno što Vladi ne bi odgovaralo da se priča o brojnim propustima. S druge strane, poslanici se često udalje od teme jer dođe do ličnih obračuna”, rekao je Šešić, dodavši kako je „sve to parlamentarni život i po tome se ne razlikujemo od drugih parlamenata“.

VUKANOVIĆ I JAPANSKI CAR

Narodni poslanik koji se zna približiti narodu svojom retorikom je Nebojša Vukanović. Klipovi na kojima on diskutuje su često najgledaniji. Jedan od njih je onaj na kojem se obraća predsjedniku NSRS Nedeljku Čubriloviću.

“Kako kršite poslovnik, zamislite kako je onda građanima u Republici Srpskoj. Niste Vi kao Banjalučanin prošli kroz Banjaluku pješke sigurno tri godine. Izađite sa mnom iz crne limuzine, neće Vas niko dirati, pa da čujete šta građani kažu. Nemate pojma kako narod živi, umijte se hladnom vodom. Živite u staklenom zvonu, kao što živi japanski car, koji nema nikakvog kontakta sa spoljnim svijetom”, rekao je Vukanović jednom prilikom, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: